Катамарани може да свързват Бургас и Варна от догодина

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Катамарани може да свързват Бургас и Варна от догодина. Идеята e на членовете на Националния съюз на превозвачите във Варна, а реализацията й може да стартира още в края на тази година.  Предстои да бъде обсъдена с редица институции през следващата седмица. Това съобщи председателят на НСП – Варна – Максим Петков пред “Дарик”.

„Предстои да уточним бенефициентът, който да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на нови катамарани, с които да се извършват пътически превози”, обясни Петков. Според него, от подобен вид транспорт може да се възползва и Русе.

„Първоначално имахме идея за пускането на малки линии около Варна. Решихме обаче да обсъдим и възможностите за връзка с Бургас, защото виждаме, че там нещата се случват”, допълни Максим Петков.

Превозвачите вече са подготвили техническа разработка за най-подходящите плавателни съдoве. От НСП настояват те да бъдат нови. По предварителна идея катамараните ще са с дължина около 20 метра и газене до 1 метър, което ще гарантира спокойно плаване по Дунав. Потърсено е и мнението на специалистите във варненския кораборемонтен завод, откъдето са обявили, че строителството на десетина плавателни съда би струвало около 50 млн. лева.

„Европейският съюз предлага механизми за финансиране на подобни проекти. Надяваме се, че ще успеем да получим финансирането през 2017 година”, каза още Петков.