Почина световноизвестната архитектка Заха Хадид

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: dezeen.com

 Световноизвестната архитектка Заха Хадид почина на 65 години след сърдечен удар, съобщи „Гардиън”, предава БГНЕС.

 

Британската дизайнерка, родена в Ирак е получила инфаркт в болница в Маями, където се лекуваше от бронхит.

 

Хадид е известна в цял свят като първата жена, която получи златния медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти.

 

На церемонията през април миналата година Хадид заяви, че е горда да бъде първата жена, която я получава. „Днес виждаме толкова добри архитектки. Това не означава, че е лесно. Понякога предизвикателствата са огромни. Налице е огромна промяна през последните години, ние ще продължим този процес”, каза тя по време на тържественото събитие, пише Би Би Си.

 

Нейни проекти има по цял свят, включително Хонконг, Германия и Азербайджан. Тя е проектирала и стадионът за Олимпийските игри в Токио, но проектът беше отхвърлен заради прекалено високи разходи.

 

Други творения на Заха са станцията на кабинковия лифт в Инсрук, Австрия, централната сграда на BMW в Лайпциг, Германия, хотел „Пуерта Америка” в Мадрид, Националния музей по изкуство от 21 век в Рим, Центърът „Гейдар Алиев“ в Баку, операта в Гуанджоу, Китай.

 

Родена в Багдад, тя учи математика в университета в Бейрут, преди да продължи кариерата си в Архитектурната асоциация в Лондон.

 

През 1979 г. тя създаде своя собствена компания – „Zaha Hadid Architects”.