Борисов: Ще има още операции и арестувани

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

След ареста на служители от автомобилната администрация начело с шефа им премиерът обеща пред БНТ, че такива акции ще има още. Той коментира и бежанската криза

Над 100 души са провели операцията срещу корупцията в агенция „Автомобилна администрация“, изтъкна премиерът Бойко Борисов при гостуването си на Димитър Цонев в предаването на БНТ1 „Още от деня“. Щетата е огромна от такива незаконни дейности, над 7000 осакатени, 700 умират, тези с безобразията си трябва да се накажат, категоричен бе той и увери, че такива акции ще има още.

В интервюто Борисов коментира и лекарските протести:  „Има няколко важни детайла. Лесно е да си опозиция, но когато правиш реформи никак не е така. Тихомълком мина т. нар. „десятък“. Москов намали с близо 60 млн. цените на лекарствата. Всички знаем, че изтичат пари от здравната каса, но това, което правим, е с цел да прекратим тази практика“.

„За пари не се говори в тези протести. Москов ще разясни реформата и няма да има проблеми“, уверен е премиерът.

„В Брюксел сочат България като пример за борба с корупцията. В страната ни има над 200 трафиканти на хора, но колкото и трагично да е положението, ние се справяме. Разбира се, че не сме идеални, но сме сред първите по усвояване на еврофондове“, напомни още Борисов.

Премиерът се изказа и по темата за бежанците, коментирайки обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите.

„Без никой да ни кара, десетки тирове с храна, вода, чаршафи, одеяла, горива изпратихме в Македония и в Гърция, защото сме хуманни. Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира, защото сме изключително хуманни, но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас“, посочи той.

Борисов попита хуманно ли е да допускат бежанците вътре в страната и да ги оставят в калните локви, както в Гърция. „Всички дават България за пример как се пазят границите, дай да измислим сега нещо лошо. Колкото и да се стараете, България се справя добре и мисля, че и хората осъзнават, че благодарение на една твърда, законна и хуманна политика, когато е за помощ, ние сме първи. Бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция. Това е хуманност“, заяви той.

Според Борисов ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. По думите му тероризмът и миграционната криза са два отделни проблема, които за съжаление публично се обединяват. 

„Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните да бъде наричан терорист или третиран като такъв предварително. Не е правилно и не е честно. В същото време трябва да бъдем и максимално хуманни, но бдителни“, добави премиерът.