Вижте каква е тайната на Розовото езеро Хилиър!

1
Добави коментар
slavchev
slavchev

Разположеното в Югозападна Австралия солено езеро Хилиър (Lake Hillier) има необичаен цвят. Едва наскоро е разкрита причината на това явление. Откритието е извършено от австралийския микробиолог Кен Макграф (Ken McGrath), който се заинтересувал от розовия цвят на езерото, докато гледал научнопопулярно видео на YouTube канала SciShow, съобщава National Geographic.

Хилиър се намира на остров Мидъл в югозападната част на Австралия и е трудно да се стигне до него току-така. Водна навигация в този район няма и практически единственият начин се явява въздушният транспорт. Той не само е скъп, но и неотдавна, с цел съхранение на уникалната екосистема, приземяването на острова е било забранено.

Затова Макграф просто вписал пътешествието до езерото в списъка на желанията, които по-скоро няма да се сбъднат. Но след това разбрал за научноизследователския проект eXtreme Microbiome, свързал се с неговите организатори и те също се заинтересували от необичайния цвят на водата на Хилиър. След като получили разрешение от правителството за посещение на острова и вземане на проби от водата, участниците в проекта заедно с Макграф се отправили на експедиция.

Макграф и колегите му успели да установят, че водата дължи своя цвят на халобактерии (Halobacteriaceae) и родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо съдържание на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които разрушават съединенията в химични разтворители. Учените смятат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато около езерото е имало производство на кожени изделия.

Островът и езерото са били открити при експедиция на британския мореплавател Матю Флиндърс през 1802 година. По-рано и други експедиции се опитвали да установят причината за розовия цвят на водата и смятали, че причината е солеността и специфичните микроорганизми. Но проведените през 1950 година тестове не потвърдили това – възможно е причината да е в несъвършената тогава техника.

Халобактериите са едни от най-древните обитатели на нашата планета. За първи път са изолирани в началото на миналия век от микрофлората на лиманната кал, но системното им изучаване започнало чак в края на второто десетилетие на ХХ век.

На продуктите, консервирани с използването на голямо количество сол, може да се забележи червеникав налеп, който се появява вследствие на дейността на този тип микроорганизми. Още един известен водоем с розова вода поради халобактерии е Чокракското езеро в Крим.

Вижте каква е тайната на Розовото езеро Хилиър!

5 (100%) 1 глас(а)