Оборудване на аквариума

1
Добави коментар
pepas
pepas

Винаги съществува план преди всеки строеж! Как да станете аквариумен дизайнер – в тази глава ще намерите необходимата ви информация за дъното, оборудването, растенията, водата и разбира се как да оборудвате аквариума си.

Важно: Вашата мисъл и внимание не трябва да бъде изцяло насочена към това какъв ще бъде външният вид на аквариума, а към това по какъв начин рибките Ви биха се чувствали по – добре.

Дъно

След като сте измили аквариума и неговото място и разположение са вече избрани трябва преди всичко останало да добавите дънният субстрат – “дъното” От една страна то помага на корените на растенията, а от друга страна то служи като среда на живот за микроорганизмите, които са съществени за оптимално биологично равновесие. Дребни камъчета с размер 1 – 3 mm или 3 – 6 mm са подходящи за общ аквариум. Преди да го добавите, дънният субстрат трябва добре да бъде измит. Но той все още не съдържа хранителни вещества за подхранване на корените на растенията. Поради тази причина ние предлагаме различни субстрат активатори и препарати подпомагащи развитието на растенията: Aquili Tablets Fertilizer, sera Florena, sera Florenette, Dajana Pet Старт плюс, Dajana Pet Профлор, Aquili Liquid Fertilizer, Sera Flore Plus, Sera Flore Daydrops. Тези готови за ползване концентрирани субстрати съдържа ценни минерали, олиго – елементи като желязо, важни микро – хранителни добавки и естествен торф с високо съдържание на хумус. Те предразполагат растежът на растенията и осигурява за дълъг период тяхното правилно подхранване. За да избегнете появата на водорасли – алджи използвайте Tetra Algizit, Tetra Algizit или някои от другите препарати, които предлагаме: всичко което трябва да направите е да го разпръснете по цялото дъно. По този начин нитратите – важен хранителен елемент за появата на алджи (водорасли) са погълнати за около 12 месечен период, това подобрява качеството на водата и намалява грижите за аквариума.

Декор

Създайте истински подводен свят за Вашите рибки! За пример, можете да използвате камъни и корени закупени от специализираните зоомагазини. Декорирайте го така, че в аквариума да остане достатъчно място за рибките за да могат да плуват. Тъй като при аранжирането на аквариума човешката фантазия на теория няма граници все пак винаги мислете и за нуждите на рибките в аквариума.

Корените и камъните за декор трябва да бъдат добре почистени и дори преварени ако е необходимо.

Използвайте камъни които не са водоразтворими и не отделят вредни вещества. Минерали и камъни съдържащи метали не са подходящи. Проверете дали всички технически уреди са на мястото си преди декориране.

Технология

Системата не може да заработи без технология! Вече дойде време да създадем за вашите рибки най – добрата среда и условия в зависимост от произхода на рибките и характерните особености за видовете.

Температура

Тропическите аквариумни рибки живеят при температура между 24 – 27 °С. Всеки тропически сладководен аквариум има свой начин за подгряване. Ние препоръчваме Tetratec heaters, наричаме ги пръчковидни нагреватели. Те са малки и дискретни, но в същото време качествени и безопасни.

Филтър

За да имате добре функциониращ аквариум се нуждаете от дълготраен филтър. Филтърът събира плаващите частици и поддържа водата чиста. Но друга негова по – важна функция е: благодарение на филтър – бактериите, които живеят в субстрата на филтъра вредните вещества отделяни от рибките се неутрализират биологически и се превръщат в безвредни съединения.  С помоща на въдух водата се предвижва през филтъра където се извършва механично и биологично пречистване. Той притежава прекрасен филтриращ ефект и е особено подходящ при аквариумите за размножаване и аквариуми с недостатъчно течение на водата.

Осветление

Изкуственото осветление на аквариума е крайно необходимо и съществено важно. Светлината определя развитието на растенията. При използване на неподходящ източник на светлина и ако светлината е слаба растенията не могат да се развиват нормално. Неправилната осветеност може да бъде предпоставка за развитието на водорасли – алджи. Растенията се нуждаят от 10 до 12 часа светлина ежедневно.

Растения

Водните растения с невероятният си декоративен ефект оказват впечатляващо влияние върху наблюдателите, но те са с изключително важно значение за аквариума по съвсем различни причини. Растенията произвеждат и отделят кислород през деня и помагат за отстраняването на замърсителите, например тези които се отделят в изпражненията на рибите. За определени видове рибки растенията служат като място за полагане на хайвер, а по – късно и за укритие на малките рибки.

Задностоящи растения

Всички високорастящи растения са подходящи да бъдат разположени в заден план на аквариума. Обикновенно те са бързорастящи както на височина така и на ширина.

Растения стоящи в среден план

Това са пищни средновисоки растения, които създават прекрасна гледка за наблюдателите.

Растения стоящи в преден план

Декоративните растения стоящи в преден план трябва да бъдат низкорастящи за да не пречат на виждането на растенията в среден и заден план.

Плаващи Растения

Плаващите растения са добро място за укриване на рибките, развитието и размножаването на тези растения трябва да се контролира тъй като те могат да попречат на светлината, а също така на развитието на другите растения. Бързо растящи растения трябва да бъдат използвани при стартирането на аквариума, по този начин средата в аквариума се стабилизира по – лесно и по – добре. 

Водата

Водата е жизнено важен елемент за рибките. Поради тази причина качеството на водата оказва влияние върху жизнената среда и усвояването на храните от рибките. Водопроводната вода е богата на добавки като хлор, който я дезинфекцира. Но хлорът дори в низка концентрация е опасен за рибките. Тежките метали, които са отровни за рибките също се съдържат във водата от водопровода. Поради тези причини водопроводната вода трябва да бъде “обработена” за да е подходяща за рибките. Тази обработка може да бъде извършена надеждно и безопасно с помоща на Tetra Aqua AquaSafe – Аква Сейф, препарат за водата възпрепятстващ тежките метали и елиминиращ хлорът. Органичните колоиди, които се съдържат в този препарат предпазват нежната слизеста обвивка на рибките.