Често допускани грешки при избор и планиране на кухня.

2
Добави коментар
venom
venom

Винаги след като приключа даден проект, и го видя завършен си задавам въпроса- Ако го започна наново, дали пак така ще го направя? Или зададен по друг начин въпроса ще бъде – Къде сбърках? Ако не мога да открия грешка, значи добре съм си свършил работата. Казват че умните хора се учат от грешките на другите, затова тук ще изброя някои от най-често допусканите грешки при избор на кухня.

Да изберем красиви вратички, плот и дръжки е половина работа, остава въпросът с функционалността- къде ще се съхраняват чинии, тенджери, тави, къде ще се постави разпределител за вилици и лъжици, кошче за отпадъци….
Ако изберем оранжеви шкафове може да е забавно, но трябва да имаме в предвид че следващите 15 години ще използваме кухнята ежедневно, и ярките и крещящи цветове, може бързо да ни омръзнат. Ако в плановете ни влиза препродаване на жилището, то оранжевата кухня може да се окаже минус, въпреки че е нова.
Поръчката на кухня е отговорна задача, затова е добре да се допитате до лицензиран специалист, защото често клиентите имат добри идеи, но тези идеи не винаги работят за техния случай, по същия начин е с монтажа, професионалния монтажник има инструменти и машини,които работят много точно, затова съветвам клиентите да не си правят експерименти, защото съм виждал как в желанието си да спестят пари за монтаж, клиентите разсипват кухня която струва доста пари.
Не забравяйте че има утре, имайте в предвид че кухнята ще се ползва и за в бъдеще, по-нисък плот заради децата днес може да е добра идея, но след 5 години ще бъде безполезен. Проектирайте кухнята така, че да полезна на повече хора, за по-дълго време.
Често се пропуска частта с осветлението в кухнята, инвестирането на допълнително пари за осветление ще направи кухнята по-безопасно място , освен това дава настроение за работа.
Важно е да не се бърза, защото съм виждал когато хората бързат как пропускат важни детайли, или пък променят мнението си по средата на изпълнението на проекта. И двата случая ще им костват допълнително пари, затова е важно първо да се изчистят всички детайли и въпроси, и тогава да се премине към изпълнението.
Много често ми се случва, като отида на размери, разбирам че клиента вече е свършил с ремонта, и тогава вече заедно с него започваме да умуваме върху проекта на кухнята, като се съобразяваме преди всичко с контактите които е извадил. В този случай казваме че сме започнали отзад на пред. Правилото е първо да направим проект, който включва ВИК и ЕЛЕКТРО проекти, да изчистим всички въпросителни около цвят на вратички, цвят на корпус, дръжки, термо гръб, термо плот, стъкла…….. и чак тогава преминаваме към изпълнението. Казано по друг начин – Не може да покорим връх без карта и маршрут, или пък да сготвим ястие без рецепта.
Почти всички клиенти преди да поръчат кухня, обикалят магазините, и разглеждат в интернет, проблема идва оттам ,че харесват много различни неща, и после се опитват да вкарат всичко което им е харесало в една кухня. Има опасност да направят така, че като влезне човек да се почувства все едно е в шоурум.
Забелязал сам че понякога хората избират прекалено големи уреди за малка стая, примерно хладилник с две врати може да заеме половината стая, и става доста трудно да се разминат двама души.
Има още доста грешки, които могат да се допуснат, но ще ги оставя за следващия път. Най-важното е хората да разберат ,че не е нужно да запълнят всички стени с шкафове, не можеш да изпиташ удоволствие ,ако нямаш пространство и въздух. Клиентите купуват кухни с много шкафове, а след това обикалят магазините и купуват ненужни неща за да запълнят ненужните си шкафове.