5 правила при избора на натурална козметика

1
Добави коментар
sibir-balkan
sibir-balkan

На рафтовете на магазините, в Интернет, в списанията все по-масово се появяват названия, знаци с различна форма, термини «bio», «eco», «natural», «organic» и още множество уж понятни ни, но все пак не докрай разбираеми думи.

Как да се ориентираме?

За да може пътят Ви към разбирането на «натуралната козметика» да е по-кратък, споделяме няколко полезни правила, които ще ни помогнат по-добре да се ориентираме в цялото многообразие, предлагано от козметичната индустрия.

Правило 1: Понятието „натурална козметика“ не е еквивалентно на „органична козметика“

В света на натуралната/органична/еко/био козметика съществува неопределеност в понятията. Рядко някой може конкретно да обясни с какво натуралната козметика се различава от органичната, и различава ли се въобще. От това, разбира се, се възползват някои производители, които рекламират козметични продукти с критични компоненти за «натурална».

А ако ги попиташ „Защо във вашата козметика се съдържа един или друг съмнителен ингредиент?“, най-често чуваме: „Защото това е натурална козметика, а не органична. За това пък в нея има някакъв супер-пупер чудодеен екстракт“.

Макар, че да се направи разликата между натурална и органична козметика не е чак толкова трудно в общия смисъл. В интерес на истината трябва да отбележим, че в ЕС няма точна дефиниция за „натурална“ и „органична“ козметика. Така че, не можем да твърдим, че определенията по-долу са 100% коректни, те са така да се каже, лично мнение.

Натуралната козметика – това е козметика с растителни ингредиенти в състава, извлеци, масла, екстракти. Т.е. всичко, което расте, което ни дава природата, но при това никой не следи дали тези растения не се пръскат например с пестициди, дали не се използват критични вещества за ускоряване на растежа или не са събрани покрай някое шосе.

Но от друга гледна точка, тези растителни ингредиенти може да са взети от екологично чисти места и да са запазили своята първозданна природна сила.
Всичко това е на съвестта на производителите.

А органичната козметика (тя, между впрочем е и натурална) – това е козметика, чиито ингредиенти са природни, но са отгледани от човек, по особени правила: без минерални торове, усилители на растежа, ГМО.

При това е важно да разбираме, че съществува както 100% натурална или органична козметика, така и козметика, в която процентът на натуралните или органични ингредиенти е съвсем друг. Въпросът е да се научим да четем етикетите на състава, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients -Международна номенклатура на козметичните ингредиенти).