Няколко много известни песни и малко известни факти за тях

1
Добави коментар
yassenkounchev
yassenkounchev

Заглавията по-надолу са само малка част от песните, които освен че са много известни,  имат и  интересна история свързана с тях. Нека си споним някои от тях, както и фактите около написването им.

Tears In Heaven – Eric Clapton

На 20 Март 1991, Конър Клептън пада от прозореца на 53 етаж на апратамента в Ню Йорк където живее с майка си, италианската актриса Лори Дел Санто. Баща му Ерик Клептън, се намира в хотел наблизо – те всъщност не са женени, защото Клептън е все още съпруг  на бившата жена на Джордж Харисън –  Пати Бойд. Прозорецът е оставен отворен от човек, който почиства апарамента, за да се проветри и детето изтичва покрай него и пада от там. Клептън прекратява всички концерти и изпълнения в продължение на месеци, преди да събере мислите си и да излее мъката си в тази толкова тъжна и красива песен, в съавторство с Уил Дженингс.

Someone Like You – Adele

Адел – или пълното и име Адел Лори Блу Адкинс има глас, който предизвиква емоции с почти всичките си песни.  Така че, като се комбинира мощния и глас с емоционален текст, става хит почти сигурно. Всъщност най-големия и хит има доста лична истроия. История за разбито сърце и болката когато губиш някой, когото си обичал много. И не само загубата боли, а осъзнаването че никога повече няма го върнеш, колкото и да ти се иска. Според Адел, тази песен е за това да разбереш, че твоят любим те е изоставил и има друг човек в живота си. Сякаш се чува болката в гласа на Адел, когато пее, как иска да изпита онова чувство отново. Ние се надяваме тя да има по-голям късмет следващия път, за да не минава отново през тази болка.

Don’t Speak – No Doubt

Тази песен има няколко интересни обрата преди да бъде финализирана. Както повечто хора знаят, вокалистката Гуен Стефани е имала връзка с басиста Тони Канал дълго време. Това е било тяхната първа голяма ученичесдка любов и връзката продължила докато групата става много известна.  Песента е написана в началото като любовна споделя Гуен, с рокаджидйско звучене от 70-те. Но когато те се разделят, Гуен чувства, че и песента трябва да се промени. Така че, след цялостна преработка, се пръвръща в тъжна песен за раздялата. Добре е, че не я издават в този и лековат щастлив вид, защото тя се превръща в смазващ хит и е една от техните най-разпознаваеми песни изобщо.

Shine On You Crazy Diamond – Pink FLoyd

Тази песен е една от най-известните на тази легендарна група и много лична за тях самите. Тази песен е за техния първи вокалист Сид Барет. Песента е издадена 1975, доста време след като Сид Барет не е в групата. Въпреки това, една вечер докато записват парчетата за албума, Сид се появява в студиото, напълно не на себе си. Повечето хора вече знаят тогава че, Сид се дрогира и има много истории за това, но когато се появява в студиото, той едва прилича на себе си. Един от забавните моменти, които членовете на Пинк Флойд си спомнят е как Сид се опитва да мие зъбите си, като държи ръката неподвижна подскачайки нагоре-надолу. Този момент сякаш оживява пред тях и те решават да напишат песен за добрия стар Сид.

I Shot the Sheriff – Bob Marley

Тази песен всъщност е тирада срещу контрацептивите и конторла върху раждането, знаете ли това?
Бившата приятелка на Боб Марли Естер Андерсън разкри, че култовата песен “I Shot the Sheriff” е вдъхновена от хапчетата против забременяване и е вик срещу котрацепцията. Според Естер, тя ползвала такива хапчета по предписания на нейния лекар по време на връзката си с Боб. Боб смятал тази практика за жертвоприношение, обвинявайки доктора в “да убиеш семето преди да се зароди”.
Строфите “Sheriff John Brown always hated me / For what, I don’t know / Every time I plant a seed / He said kill it before it grow” като че ли потвърждават напълно нейните думи.

Smell Like A Teen Spirit – Nirvana

Можете ли да повярвате, че това е песен за дезодорант? Всъщност е точно така. Преди Кърт Кобейн да почне да се среща с вокалистката на Hole Къртни Лав, той се срещал с друга музикантка. Той излизал с Тоби Вейл, барабанистка на момичешката банда Bikini Kill. Нейния любим дезодорант по това време се казвал Teen Spirit и всички техни приятели му казвали, че мирише на Тийн Спирит и то много. Когато се разделили, тя била много ядосана и написала съобщение на стената на спалнята му. Съобщението гласяло: “Kurt Smells Like Teen Spirit.” – Кърт мирише на “Тийн Спирит”! Всъщност когато Кърт пише песента и се обажда и я пита дали може да използва фразата в текста на песента над която работи. Както виждате сами, така се казва една от най емблематичните песни на 90-те години.

All Of My Love – Led Zeppelin

Всъщност това не е любовна песен в традиционния смисъл, а по-скоро отдаване на почит към Карак – сина на Робърт Плант, вокалист на групата Лед Цепелин. Момчето умира от стомашна инфекция едва на 5 години, докато групата е на турне през 1977 година. Роберт изпява и записва вокалите на един дъх. Песента е изпълнена само един път на концерт през 1980 в Германия.  Плант определя тази песен, като един от най-добрите моменти на Лед Цепелин, макар за Пейдж да звучи твърде леко и романтично. Все пак и Джон Бонъм – барабаниста на групата  казва, че вокалното изпълнение на Плант  е едно от най-добрите които е слушал. Ние също обичаме тази песен, а вие?

Filter Digest