Коя е най-подходящата техника в бариатричната хирургия за пациентите – Д-р Гавриил, специалист в хирургия при наднормено тегло

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

В сайта сме предоставили подробно описание на всяка една от предлаганите техники в хирургията на наднормено тегло, но тук ще се опитаме на обясним по опростен начин за кой пациент – коя е най-подходящата от различните техники.

1. Гастрален пръстен: Това е техника, подходяща за всички пациенти с наднормено тегло, най-вече за млади хора с добре развита мускулна система и добър метаболизъм. Също така, методът е подходящ и при случай с инцидентно затлъстяване.

2. Стомашна пликация: Подходящ метод за всички пациенти със затлъстяване, но най-вече за млади хора с добре развита мускулна система, но и за тези, при които е бил поставен гастрален пръстен. При тези пациенти стомашната пликация се прилага като превантивен метод, с оглед избягване на рацидив на болестното затлъстяване. Също така, може да се приложи при пациенти, които са били подложени на ръкавна гастректомия, след което се е получила дилатация (разширяване) на остатъчния стомах. При тези случай се използва като допълнение – коригиране на предишната интервенция.

3. Ръкавна гастректомия – sleeve gastrectomy: Това е подходящ метод за всички пациенти с наднормено тегло, но най-вече за тези с тежка форма на затлъстяване, пациенти с глюкозна зависимост или захарен диабет, или при такива, които имат други сериозни здравословни проблеми (артериална хипертония, заболявания на дихателната система и т.н.).

4. Mini гастрален bypass: Представлява техника, подходяща за всеки пациент с наднормено тегло, но предимно за тези с тежка форма на затлъстяване, глюкозна зависимост или захарен диабет, и страдащи от други съпътстващи заболявания (артериална хипертония, заболявания на дихателната система и др.) Също така, методът е подходящ за болни, на които е бил поставен гастрален пръстен и след неговото отстраняване излишните килограми са били възвърнати.

Важно е за всеки пациент да бъде избрана най-подходящата техника, а това може да стане само след лична консултация с хирург специалист в областта на хирургията на наднорменото тегло.

Д-р Сотириос Гавриил специалист хирург – Наднормено тегло, Онкологична хирургия, Хирургия на гастроинтестиналния тракт