Ранени полицаи и мигранти при опит за преминаване на границата

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

При нахлуването си, мигрантите хвърляха камъни и тежки предмети по македонските полицаи. Пострадалите са настанени за лечение в болницата в град Гевгелия.

Три много добре организирани групи от бежанци от нелегалния лагер в Идомени /Сухово/ в 11.30 часа днес се опитаха незаконно да преминат македонско-гръцката граница на три различни места, край село Моин.

Това съобщиха от Регионалния център за управление на кризи. Информацията потвърди официално и Зоран Лазаровски от полицейското управление в Гевгелия.

„Три групи мигранти от около 500-700 души от нелегалния лагер в Идомени едновременно се опитаха нелегално да преминат границата. Те унищожиха защитната ограда на три места край село Моин.

При своевременната реакция на нашите сили на реда, които използваха сълзотворен газ и шок-бомби, но и при намесата на гръцката полиция, тези групи бяха блокирани в намеренията им и върнати обратно в Идомени“, каза Лазаровски.

Това е пореден опит за нелегално нахлуване от Гърция в Република Македония след официалното закриване на „Балканския маршрут“ по време на срещата на върха ЕС-Турция на 7-ми март.

Седмица след това, на 14-ти март над 2500 души, подпомогнати от служители на неправителствени организации, нахлуха в Република Македония, но само няколко часа по-късно бяха върнати обратно в Идомени. 

 

Ранени мигранти в Идомени

Десетки мигранти пострадаха днес в Идомени, след като македонската полиция изстреля гранати със сълзотворен газ срещу група мигранти, опитващи се със сила да преодолеят бариерата на гръцко-македонската граница, предаде АФП, като цитира представител на НПО Лекари без граници.

Десетки хора са ранени, страдат от респираторни проблеми, а трима трябваше да бъдат транспортирани в болница в близкия до Идомени град Килкис (Кукуш) , заяви представителят на организацията Ахилеас Цемос.