Колко е вредна солта?

1
Добави коментар
biomall
biomall

Наричат бялата захар и бялата сол – бяла смърт. Колко е вярно това? Как ни въздейства тази подправка, която сме възприели като част от ежедневието си? Факт е, че завишеният прием на сол предизвиква високо кръвно налягане, което от своя страна има като последствие различни болести на сърдечно-съдовата система. Освен това завишеният прием на сол може да отключи заболявания като рак на стомаха и остеопороза. Естетически солта задържа течности и може да накара тялото да подпухва в различни области.

Какво трябва да знаем за солта?

От колко сол се нуждае организмът?

Малки количества сол са необходими на организма за протичането на ежедневните биохимични процеси в него. Количеството е наистина много малко – 1 грам на ден. Горната граница на препоръчителен дневен прием лежи при 6 грама на ден, а за съжаление статистиката сочи, че повечето хора прекаляват изключително много със солта и приемат около 8 грама на ден. Добрата новина е, че солта не е толкова вкусовоопределяща и можем дори бързо да привикнем към по-занижен прием. За целта трябва много внимателно да овкусяваме ястията, които сами приготвяме – в повечето случаи е достатъчна една щипка сол (препоръчително хималайска). Топ-готвачи съветват да добавяме солта към ястията си с пръсти – само по този начин усещаме какво реално количество сол добавяме към ястието. За да занижим приема на сол, задължително трябва да се откажем и намалим приема на опаковани храни, към които има добавено голямо количество от нея. Чипсове, снаксове, консерви, готови сосове, печени ядки, различни видове сирена, кашкавали са „истинска солна бомба”. Сирената и кашкавалът следва да бъдат добавяни единствено към ястия, които са много малко овкусени със сол.

Рискове от завишен прием на сол

Високо кръвно налягане

Кръвното налягане представлява налягането, което кръвта оказва на клетките, тъканите и органите, циркулирайки в тялото. Колко по-високо и постоянно поддържано във високи граници е кръвното налягане, толкова повече расте рискът от сърдечни заболявания. 3 от най-сериозните фактори, предизвикващи високо кръвно налягане са:

Наднормено и свръхтегло
Липса на двигателна активност и упражнения
Завишен прием на сол години наред

Високото кръвно налягане започва от норми 140/90 mmHg, което не е далеч от нормалното 120/80 mmHg. Единствената разлика са ограниченият прием на мазнини (избирането на правилните такива – а именно растителните), ограниченият прием на сол и постоянната двигателна активност.

От друга страна е факт, че високото кръвно налягане предизвиква:

Затова вземете мерки в овладяване на солната консумация още днес!

Рак на стомаха

Продължителният прием на големи и завишени количества сол могат да доведат до обстоятелства за организма, благоприятстващи развиването на рак на стомаха. Причината е, че твърде голяма консумация на сол може да увреди стомашната лигавица и да направи този орган по-уязвим.

Остеопороза

Повечето калций, наличен в организма се съхранява в костите. Ако консумираме много сол, тя се свързва химически с калциевите йони от костите и се изхвърля с урината, което прави костите чупливи и податливи на контузии. С напредването на възрастта проблемът става все по-сериозен, тъй като с годините костите стават по-тънки. Особено сериозен е проблемът при жените, които след определена възраст започват да страдат от спада на хормона естроген. Той е също фактор в поддържането на здрави кости.

Напълняване

Приемът на сол не е пряко свързан с наднорменото тегло, но редица изследвания показват, че могат да го предизвикат. Ако консумираме много сол (изпробвайте заместителя й – хималайска сол), след храненето сме много жадни, ако в такъв случай приемаме газирани напитки, то със сигурност при постоянно повтарящ се процес, ще забележим скок в стрелките на кантара. Това е един от основните проблеми при покачването на килограми при децата и тийнейджърите, тъй като в повечето случаи те не могат да контролират това, което приемат за утоляване на жаждата и често посягат към газираните напитки.

От друга страна завишеният прием на сол има ефект върху външния ни вид като предизвиква водно задържане (целулит, подпухване). Различните типове хора задържат вода на различни места като най-често при хората с нормално тегло това са бедрата (воден целулит) или корема. Около 1,5 кг. от теглото ни може да се дължи на водно задържане. Затова при съмнение, че прекаляваме със солта, е важно да намалим приема й и да пием много вода (в това число и минерална).

Как най-лесно да се откажем от солта?

Добро решение е добавянето на балсамов оцет към ястията (в ограничени количества) – той е полезен за организма, овкусява добре и съдържа малки количества сол.
Лимонов сок За да овкусяваме добре ястията и за да не ни липсва соления вкус, е добре да включваме натрапчиви и силни вкусове към рецептите си – например лимон. Смесването на лимонов сок с малко зехтин овкусява отлично салати и месо.
Подправки Сухите или най-добре пресните подправки придават уникален вкус и аромат на ястията и по-малко се нуждаем от соления вкус.
Люто Добавянето на люти подправки към ястията, не само че работи за диетата ви, но и притъпява рецепторите ви за солено.
Лук и чесън Лукът и чесънът са суперхрани, които можем да добавяме към почти всички ястия и салати. Добавят уникален вкус и ни карат да забравим за солта.