Видове фотоволтаични системи

1
Добави коментар
ss-solar
ss-solar

Видове фотоволтаични системи

Фотоволтаичните системи са системи, които произвеждат електричество от слънцето посредством соларен панел. Видове фотоволтаични системи:

мрежова соларна система
автономна фотоволтаична система
хибридна соларна система

Преди да продължите към описанието на всеки тип система, може да се запознаете с основните компоненти на една фотоволтаична система – ТУК.

Първо ще разгледаме мрежовата фотоволтаична система. Този тип системи са предназначени за свързване на соларния панел директно към електрическата мрежа и отдаването на произведеното електричество директно. Съставени са от:

Мрежови инвертор (може да бъде: микроинвертор, монофазен стрингов инвертор, трифазен инвертор или централен инвертор)
Фотоволтаични модули за ток (поликристални, монокристални, тънкослойни)

Соларните панели се свързват директно към инвертора, а той се свързва към електрическата мрежа. Когато е налично напрежение от мрежата и слънчева радиация, соларните модули произвеждат ток от слънцето, който се преобразува от мрежовия инвертор и директно се вкарва в електрическата мрежа.  Тук липсва буфер (акумулатор) и нямаме съхранение на произведената електроенергия.

Този тип системи са удобни за изграждането на соларни централи с цел продажба на електроенергия или изграждането на мрежова система за директно захранване на консуматори през деня, на места , където има електроенергия и основната консумация е дневна. Чрез мрежова система можете да намалите сметката си за ток през деня. Това се получава ако примерно в едно предприятие имаме дневна консумация 10kW/h и инсталираме мрежова фотоволтаична система с мощност 5kWp, то ако соларната система в даден момент произвежда примерно 4kW електроенергия те се изваждат от основните 10kW консумирана мощност. И така: консумацията от 10kW се получава от: 4kW от мрежовата система и 6kW от електрическата мрежа. По този начин в светлата част от деня, колкото и електричество да произведе соларната система, то ще захранва консуматорите ви и ще намаля от сметката ви за ток.

Следващия тип соларни системи са така наречените автономни или островни фотоволтаични системи.

Този тип системи са изградени от:

Фотоволтаичен модул
Тягов акумулатор
Соларен контролер
 Автономен инвертор

Принципът на работа в този вид системи е следния: фотоволтаичния модул произвежда електричество, след което посредством соларен контролер се зарежда тяговия акумулатор и така се съхранява произведеното електричество в него. След това (или по време на самия процес) чрез автономен инвертор се преобразува постоянното напрежение от акумулатора в променливо и се захранват нужните консуматори. По този начин се получава една напълно самостоятелна система за захранване на уреди, без нуждата от електрическа мрежа.

В хибридните системи се използва комбинация от горните два вида системи или в автономната система се използва специален инвертор, който комбинира това да преобразува постоянното напрежение от акумулатора в променливо и електрическата мрежа (генератор на ток) като алтернативен начин на зареждане на акумулатора и захранване на уредите в случай на разреждане на акумулаторите.