7 навика за здрав мозък

2
Добави коментар
wenip
wenip

Как да направим така, че мозъкът да ни служи дълги години ефективно, да не страдаме от старческо оглупяване, да не забравяме имената и лицата на близките си, а винаги да се чувстваме свежи, енергични и способни на творчески подем? Това не е мечта, а възможност, от която трябва да се възползваме. И ето какво помага:

Водете активен живот Това е необходимо не само за здравето на мозъка, но и за здраво тяло. Няма да повярвате, но са достатъчни дори разходките в парка или до по-далечна автобусна спирка. Изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine, потвърждава: активното ходене (скоростта при такова ходене е около 6,5 км в час) подобрява кръвообращението и така снижава риска да се развие деменция – деградация на мисленето, паметта и поведението на човека. Старайте се да се разхождате всеки ден, а през почивните дни идете до парка или в гората – чистият въздух прави чудеса.

Учете чужди езици Отделяйте поне десетина минути на ден да учите нови чужди думи и ще намалите риска от поява на слабоумие. Учените са доказали този факт. Изследване, публикувано в The Journal Neurology, се казва, че процесът на изучаване на втори език много по-ефективно се бори с деменцията от което и да е лекарство.

Не бъдете цинични До това заключение стигат финландски изследователи – те са открили, че циниците на по-склонни да развият деменция от техните противоположности. Учените обаче не знаят по какъв начин песимизмът се свързва с деменцията. Те предполагат, че депресията, от която често страдат циниците, може да играе роля в този процес. Очевидно е – вашето отношение към живота влияе на вашето здраве.

Гледайте любими комедии Това е случаят, в който гледането на сериали е полезно за здравето. Според изводите на The Federation of American Societies for Experimental Biology, само 20 минути смях на ден защитават мозъка ви от деменция. Изтеглете си някой епизод от любимия си комедиен сериал, гледайте го след тежък работен ден, и хормонът на стреса (кортизолът), който способства за нарушаване на паметта, веднага ще се понижи.

Лягайте си по-рано За вредата от недоспиването е говорено много. Организацията Learning & Memory за пореден път го потвърждава и казва следното – ако постоянно спите по-малко от шест часа в денонощие, такъв начин на живот може да доведе до слабоумие. Друго изследване, публикувано в The Journal of the American Medical Association, посочва, че сънотворните могат да бъдат причина за деменция, тъй като блокират действието на ацетилхолина — важен невромедиатор, който участва в процеса на запомняне на информацията.

Пийте червено вино Само една чаша червено вино на ден намалява риска да се срещнете с последствията от деменцията с цели 23 на сто. Това е доказано от изследователите от The Loyola University Medical Center. Но не забравяйте мярката – втората и последващите чаши вече не оздравяват организма, а го отравят.

Медитирайте Популярността на медитацията расте в последно време и много хора поне знаят за нея, а много я практикуват. Това не е случайно. Изследователите са установили, че медитацията помага да се релаксира не само тялото, но и разума. Всяка клетка на мозъка получава истинска наслада и се освобождава от стреса.