Кървене на венците и профилактика

1
Добави коментар
BobbyKolev
BobbyKolev

 

Малко хора могат да се похвалят, че никога не са забелязвали кръв при миене на зъбите. За съжаление кървенето на венците е доста често срещан проблем при голяма част от хората и въпреки че все още това е пренебрегвано явление, все повече хора осъзнават важността на това да запазят здравето не само на своите зъби, но и на венците. Факт е, че дори и да имате зъби, които са устойчиви на бактериите, причиняващи кариес и нямате пломби, при възпалени и болни венци вие можете да имате сериозни проблеми и това да стане причина за загуба на зъби.

При търсене на добри зъболекарски услуги и консултация с дентални специалисти обикновено получаваме куп добри съвети за това как да поддържаме зъбите си здрави. Това е важно не само за нашата усмивка, но и за цялостното ни здравословно състояние.

Истинските професионалисти не са лесни за намиране, но добър пример за качество е този кабинет: http://stomcenter.bg/about

Кои са факторите, които могат да провокират възпаление във венците и те да започнат да кървят?

Това могат да бъдат хормонални промени при бременност, заболявания като диабет или вредни навици като тютюнопушене.

Хормоналните промени, които настъпват в женския организъм при бременност улесняват развитието на гингивит. Това е натрупване на зъбна плака, в следствие на която по зъбите се образува зъбен камък. Ако зъбният камък не бъде отстранен навреме от зъболекар, той причинява възпаления на венците и стапя костта, на която се прикрепят зъбите. Образуването на т. нар. венечни джобове и събирането на плака е причина за възпаления и дори за загуба на зъби.

Навременната профилактика и консултация със зъболекар може да ви помогне да се справите с проблема. Използването на подходяща паста за зъби и вода за уста може да ограничи натрупването на зъбен  камък. При жените рисковите периоди, при които в следствие на хормонални промени се провокира появата на гингивит са пубертет, бременност, менопауза.

При ползване на перорални противозачатъчни средства също може да се наблюдава поява на възпалени и кървящи венци. Риска при наличие на периодонтална болест и бременност се състои в това, че болестта може да стане причина за преждевременно раждане и засягане на плода . Жени, които по време на бременността си са имали подобни стоматологични проблеми обикновено раждат деца с поднормено тегло.

При използване на медицинска паста за зъби се наблюдава укрепване и стягане на венците и преодоляване на проблема „кървящи венци”.

Употребявайте я поне два пъти на ден и редовно посещавайте вашия стоматолог.