Поклон, Антъни Куин!

1
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

“Dance? Did you say…dance?! … Come on my boy… together… Let’s go… hop … Again… hop …”

Един от най-великолепните и обичани холивудски актьори, роденият в Мексико и жител на света, ексцентричният Антъни Куин, днес трябваше да навърши 101 години.  Приживе той подари на почитателите на киното над 130 филма и си спечели славата на един от най-големите актьори на световното кино. Наричат го “свещеното чудовище на американското кино”. За всички нас обаче той завинаги ще си остане най-популярният грък – Алексис Зорбас или Зорба гъркът. (Филмът излиза по екраните през 1964 година, режисиран от Михалис Какоянис, който е автор и на сценария, базиран на великия роман на Никос Казандзакис, бел.ред.)

Филмът е сред основните заглавия на 37-ата церемония на наградите “Оскар” с номинации за награда в 7 категории, включително за “най-добър филм”, като печели 3 статуетки. Получава четири номинации за наградите БАФТА и пет за “Златен глобус”. А невероятната музика и незабравимото сиртаки на Микис Теодоракис  стават популярни по цял свят и се превръщат в символ на Гърция.

“Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар”. Така реагирала Екатерина, дъщерята на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин във филма “Зорба гъркът”. Този велик актьор изигра брилянтно ролята си и успя да се въплъти напълно в любимия ни герой на Казандзакис. И превърна в безсмъртни и себе си, и образа си…

“Колко просто и скромно нещо е щастието: чаша вино, печени кестени, звукът на морето…”, казваше ни Алексис чрез Антъни Куин… Ние ще добавим: и едно сиртаки “Dance? Did you say…dance?! … Come on my boy… together… Let’s go… hop … Again… hop …”

Поклон, Антъни Куин! Сигурни сме, че ни се усмихваш отгоре! И танцуваш небесно сиртаки!