Злоупотребите във Фонда за лечение на деца в чужбина

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Разследващите засекли няколко корупционни схеми във Фонда за лечение на деца

От юни миналата година ГДБОП разследва корупционните практики във Фонда за лечение на деца в чужбина. Това съобщиха от прокуратурата и МВР на брифинг пред медиите. Разследващите са установили длъжностни престъпления от ръководството на Фонда в няколко направления – нецелесъобразно разходване на средства, източване на пари от НЗОК, както и сключване на неизгодни договори за наем на апартамент в чужбина и посредничество.

Вчера при спецакция на ГДБОП, провеждаща се в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина, бяха арестувани 8 души. Задържани хора бяха от ръководството на Фонда, включителни и председателя на Фонда – Павел Александров.

Схемите

Злоупотребите, които са открити във Фонда са десетки. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването на семействата, транспортирането на семействата до страни зад граница и ред други нарушения. 

От държавното обвинение обясниха, че Фондът е сключил договор за ползване на жилище във Франция, където да бъдат настанявани семействата на лекуващите се там деца. Цената на наема, който е изплащан от Фонда на собственичката на жилището, е надвишавала десетократно пазарната стойност. Разследващите са установили, че наемодателката е била близка до шефа на Фонда Павел Александров. Подобна практика не е установена към момента в никоя друга държава, където български деца са получавали лечение.

Друг пример за корупционна схема, разработвана в хода на разследването, е изплащането на комисионна на посредник, който е логистично е съдействал на Фонда за лечение на деца в болница извън България. Разследващите обясниха, че въпросният човек е получил около 250 хил. лв. в рамките на една година.

Третото направление, по което са работили криминалистите, е лечението на децата в болници в страната. Според събраните до момента доказателства при тази практика ръководството на Фонда е злоупотребявало със средства от една страна, предоставени от НЗОК, от друга от Министерство на здравеопазването.

Установено е, че от общи 50 експерти, които са консултирали Фонда при спешни случаи, за които е необходимо постъпване в българска болница, са били използвани най-често трима лекари. Въпреки че според установените правила не съществува ограничение при определянето на експертите, според прокуратурата в случая имало сигурни доказателства за обвързаности между тримата медици и Павел Александров.

Прокуратурата все още не е решила на кои от задържаните да повдигне обвинения и да поиска постоянно задържане. В хода на разследването се оказало, че повечето от арестуваните са родом от Долни Дъбник, откъдето е и самият шеф на Фонда Павел Александров.

Преувеличени обвинения и натиск от здравното министерство?

От Обществения съвет на фонда коментираха пред Нова телевизия, че има шанс всички обвинения срещу служителите на Фонда за лечение на деца в чужбина да са силно преувеличени. 

„Нашата версия е, че директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров е очернен“, заяви Красимира Величкова от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

„От 2010 г. винаги когато фондът заработи, идват проблеми от здравното министерство. Сложи се лимит за лечението на деца, почина едно дете“, коментира още тя.

От август непрекъснато има натиск върху Павел Александров да подаде оставка. През декември от министерството спряха заплатите на служителите за Коледа – бил се изчерпал бюджета. Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка във фонда и нямаше проблеми“, посочи Десислава Хормузова от Фонда за лечение на деца.

Павел Александров беше уволнен през октомври 2013 г. от министърката на здравеопазването в кабинета Орешарски Таня Адреева.  На негово място  Андреева назначи бивша депутатка от БСП по времето на тройната коалиция –  Ива Станкова. 

Няколко месеца след встъпването й в длъжност отново се появиха дарителски кампании за събиране на средства за лечение на деца в чужбина. През август 2014-та служебният министър Мирослав Ненков отново върна Павел Александров начело на Фонда.

Раздвижване във Фонда

По-рано днес пък премиерът Бойко Борисов обяви, че парите, които правителството и Министерство на здравеопазването е трябвало да отпуснат за болните деца, вече са преведени.

Здравният министър Петър Москов вече е подписал заповед за назначението на  проф. Владимир  Пилософ и е освободил от длъжност досегашния директор Павел Александров. 

Днес ще се проведе и първото заседание на новото ръководство на Фонда, за да се вземе решение по казуса на 4-месечното бебе Дилян, което е в тежко състояние, както и на останалите чакащи финансиране деца.

Източник: БНР