Стартира „Маратон на четенето” 2016 в Монтана

1
Добави коментар
moringa
moringa

Днес Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана, официално обяви включването си в Националната кампания „Маратон на четенето”, която протича съвместно с петото издание на „Походът на книгите” и е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) в партньорство с Асоциация „Българска книга”. Отчитайки значението на грамотността и популяризирането на четенето, като партньор тази година се включи и Министерството на образованието и науките. Откриването на Маратона дава старт на четенето и общуването с книгите – носители на непреходни ценности в човешката история и култура.

Официални гости на събитието бяха: Александър Герасимов – директор Дирекция „Хуманитарни дейности”, Екатерина Давидова – ст. експерт по начално образование при РИО – Монтана, Персияна Петкова – ст. експерт по предучилищно възпитание, Ваня Вълчева-Маринова – директор на IV ОУ „Иван Вазов” – гр. Монтана.

Кети Костадинова – директор на РБ „Гео Милев” – даде старт на кампанията с няколко топли думи към участниците, пожелавайки им библиотеката да се превърне в техен  дом, да посягат често към книгата, която ще им даде не само знания, но и много забавления. Тя отправи и едно съвсем неочаквано предизвикателство към децата – който знае и желае – да рецитира „Аз съм българче” и ще получи награда. Въпреки изненадата, желаещи да рецитират имаше доста. Вълнението попречи на някои от тях да достигнат до последните строфи. Наградата спечели Анджи Найденова, която първа се осмели да каже наизуст това непреходно стихотворение на Ив. Вазов. Тя получи прекрасната енциклопедия „Моята първа книга за България”, на издателство ПАН.

Деца от различни училища в града се насладиха на програмата на младите таланти от Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” – гр. Монтана. Те забавляваха гостите с изпълненията си, в които танцуваха, пяха и показаха актьорските си умения. Тази година Мирелла Младенова – завеждащ Детския отдел на библиотеката, се включи в представлението, в ролята на Баба Яга. Приятно ни изненада, като разкри нова страна от талантливата си същност – на актриса, коафьор и гримьор, до известна степен и на сценограф.   

Маратонът има характер на програма за лятно четене със състезателен принцип и ще продължи до 31.08.2016 г. Той се провежда под патронажа на Кмета на Община Монтана – г-н Златко Живков, с подкрепата на Общинска администрация, културните институции и училища.