Промените в Изборния кодекс продължават

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Референдуми и избори вече не могат да се провеждат на една и съща дата, отпадна идеята за избирателен район „Извън страната“, избирателни секции може да има само в дипломатическите ни представителства

Промените в Изборния кодекс продължават вече втори ден, като днес се разглеждат темите за създаването на избирателни секции в чужбина, санкциите за негласуване на избори и възможността да отбелязваме, че гласуваме „за никого“. 

Преди обедната почивка депутатите решиха, че всички български граждани в чужбина могат да гласуват само в дипломатическите ни представителства – консулства и посолства. Предложението на Искрен Веселинов от Патриотичния фронт бе подкрепено от 139 депутати, 35 бяха „против“, 8 се въздържаха.

ГЕРБ, БСП, ПФ, АТАКА и АБВ гласуваха твърдо „за“. ДПС единствени пък бяха категорично „против“. Реформаторите се разцепиха – 7 „за“, 4 „против“, 3 „въздържал се“. БДЦ също – 4 „за“, 1 „против“, 5 въздържали се.

Решенията от вчера: 

Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Това решиха на второ четене депутатите, приемайки първия текст от промените в Изборния кодекс  109 бяха „за“ 74 „против“ 10 се въздържаха. 

Текстът бе предложен от Патриотичния фронт и гласи: „Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг“. Той бе подкрепен най-вече от ГЕРБ, Патриотичния фронт. БДЦ и АБВ.

От ДПС опитаха да отложат гласуването – те предложиха точката за Изборния кодекс да отпадне от дневния ред, но искането не беше прието.

Дебатите преди гласуването продължиха почти 2 часа, като през по-голямата част от времето народните представители гравитираха около въпроса дали текстовете целят да отслабят влиянието на ДПС.

Против предлаганите промени се изказаха депутати от БСП, ДПС, Реформаторския блок, „Атака“ и независими.

След почивка депутатите продължават гласуването на промените в Изборния кодекс, който на практика ще определят доколко задължително и при какви условия ще е задължителното гласуване. 

Депутатите също така решиха да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден.

Текстът беше подкрепен със 115 гласа „за“, 11 „против“ и 12 „въздържал се“. То беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт (ПФ). Единствено от Реформаторския блок (РБ) бяха против промяната.

Текстът, предложен от БСП, бе отхвърлен от правната комисия, но в пленарна зала той получи широка подкрепа. Предложението е сходно с това на ГЕРБ, което обаче забраняваше само провеждането едновременно на референдуми, инициирани от граждани, и на избори.

Според действащия закон за референдумите, ако се инициира референдум и в рамките на година предстоят избори, двата вота се провеждат заедно. Тези текстове в Закона за референдумите бяха направени от сегашните управляващи и сега пак те ги анулират. 

Това решение пряко засяга актуалния референдум на „Шоуто на Слави“. Според новите правила той трябва да се проведе в разгара на лятото – юли или август. Според ГЕРБ така „ще се съхрани енергията на хилядите застанали зад инициативата. 

За сметка на това отпадна оценяваната като положителна идея за създаването на нов избриателен район – „Извън страната“. 

Правната комисия към Народното събрание беше подкрепила идеята хората извън страната да могат да гласуват за личности, но изненадващо в пленарна зала това предложение беше отхвърлено със 137 гласа „за“, 18 против и 2 „въздържал се“.

Текстовете бяха приети от ГЕРБ, ДПС, БСП, ПФ, АБВ, „Атака“ и БДЦ. Единствено от РБ и двама независими бяха против, а въздържа се един реформатор.

От партията на Борисов бяха „за“, въпреки че предложението да има избирателен район извън страната беше именно тяхно. Промяната в мнението на ГЕРБ дойде след серия от консултации между партиите в управлението. АБВ и ПФ бяха против създаването на такъв район.