Започва срещата на Г-20 в Питсбърг

31
Добави коментар
plam
plam

Срещата на върха на Г-20 в Питсбърг, САЩ, предстои да разработи „пътна карта на възстановяването“, пише в заглавие „Уолстрийт джърнъл“.

Междувременно президентът Барак Обама посочи в изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк икономическия подем сред „четирите стожера“, които нарече „фундаментални за бъдещето, което желаем за децата си“, отбелязва изданието в друг материал.

Останалите три са ядреното разоръжаване, поддържането на мира и сигурността, опазването на планетата, припомнят вестниците.

Обама неслучайно е избрал Питсбърг за домакин на Г-20,

отбелязва френският „Фигаро“.

Крепост на следвоенната металургия в САЩ, родно място на Анди Уорхол и на доматения кетчуп „Хайнц“, известен с мостовете и с високите си пещи, градът е модел за преминаване към „зелената“ икономика, тъй свидна за сърцето на американския президент, пояснява всекидневникът.

Питсбърг талантливо ни демонстрира, че можем да създадем нови работни места, нови индустрии, за да излезем от XX и да навлезем в XXI в., цитира „Фигаро“ думи на Обама.

Лидерите на Г-20 може да се споразумеят за

увеличаване на дела на развиващите се страни в капитала на Международния валутен фонд

от 43 на 50%, заявил един от делегатите на форума, цитиран в руския „Ведомости“.

Служител от МВФ потвърдил пред московското издание, че въпросът ще бъде разгледан.

Мярката бе предложена през септември от държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай), припомня всекидневникът.

Според техните финансови министри тя ще осигури равномерно разпределяне на гласовете между страните участнички във фонда.

Развиващите се държави и най-вече Китай разглеждат нарастването на дела им в МВФ като инструмент, чрез който да увеличат влиянието си, коментира западен аналитик, цитиран във „Ведомости“.

Капитализмът не може да продължава както досега, но се кани да направи точно това

По този начин – с военна прямота, достойна за похвали, Никола Саркози обобщи онова, което смята да заяви пред Г-20, пише парижкият „Либерасион“ за вчерашно изявление на френския президент пред журналисти.

При все това „Питсбърг забравя истинските въпроси“ и на форума няма да бъде обсъдена реформата на пазарите, прогнозира вестникът в друг материал.

Световните финанси могат да спят спокойно – на преговорната маса на Г-20 няма нищо, което да смути спекулациите.

Естествено е ясно още отсега, че в заключителното комюнике ще се говори за регулиране на бонусите на банкерите и засилване на фондовете, коментира „Либерасион“.

Безпокойството във връзка със ситуацията в света е подсилено от факта, че днес изглежда твърде трудно да се прилагат рецептите, използвани в миналото за излизане от дълговия капан – опрощаване, инфлация, повишаване на данъците, изтъква друг френски вестник – „Монд“.

Лидерите на най-развитите индустриални държави успешно управляваха финансовата криза. Днес обаче се налага да демонстрират същата енергия, като

разработят стратегии за излизане от нея,

пише всекидневникът.

Според „Монд“ за целта те трябва спешно – още на форума на Г-20, да се захванат с „твърде удобно премълчавания“ проблем около публичните дългове.

В навечерието на срещата американският режисьор Майкъл Мур не пропусна случая да представи новия си филм „Капитализъм: любовна история“ в Ню Йорк – рая на световните финанси, отбелязва коментатор на „Монд“.

Финалните кадри показват жертви на урагана „Катрина“. Съпровожда ги глас зад кадър, който пита защо ли не виждаме никога сред пострадалите от наводнението директорите от борда на Ей Ай Джи (американски застрахователен гигант – б. р.) или на „Банк ъв Америка“, пише вестникът.

Четиринайсет активисти на екологичната организация „Грийнпийс“ бяха арестувани

в Питсбърг малко преди началото на двудневната среща на върха на Г-20, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Девет от тях били задържани за това, че разпънали от мост огромен транспарант, 25 на 10 на метра, на който бил написан следният лозунг: „Опасност. Унищожение на климата отпред“.

Други петима активисти също се опитали да разпънат транспарант от мост, но били арестувани.

Полицията предяви срещу задържаните демонстранти обвинения в притежание на предмети с цел извършване на престъпление, в смущаване на обществения ред, в заговор и в обструкция. Предстои обвинителните актове да бъдат подписани от съдия.

Центърът на Питсбърг премина в режим на особено положение, предаде ИТАР-ТАСС.

Конгресният център „Дейвид Лорънс“, където ще се проведе срещата на върха на Г-20, бе отцепен от полицията. Редица централни улици и мостове са затворени за движение.

През последното денонощие в Питсбърг не са регистрирани никакви извънредни произшествия.