Спомени за Кики

1
Добави коментар

За добро или лошо детството ми в края на 80-те и началото на 90-те премина с роднини, силно запалени от всякакви гледачки, екстрасенси и други подобни, играещи си със страховете на хората. За разлика от сега, когато този тип хора се появява само в определени телевизионни канали, тогава те пълниха всяко читалище, училище и обществена сграда. Дори имаше правостоящи хора, припадащи от липсата на въздух, но надяващи се, че именно те ще бъдат повикани на сцената и изцелени. Освен култовата реплика „Боли ли тъ глъвътъ” на един подобен екстрасенс към баба на сцената на поредното читалище, още нещо се е запазило като спомен в мен и то е викането на онова мистично същество Кики с клечки кибрит. По този начин редовно търсихме отговор на различни въпроси, а те се определяха в зависимост от това дали клечките отиваха нагоре или надолу.

Това с екстрасенсите и гадателките е като с религията – има нещо, но не може да го пипнеш, видиш или помиришеш. Случайно обаче ми попадна книгата на Христо Нанев „Предсказанията на Кики”, която оказва се е била голям хит в началото на 90-те. Книгата може да бъде изтеглена и прочетена оттук. По това време в Пловдив едно момиче на име Даниела Мичева е на 11 години в 5-ти клас и някак си става първата реалити звезда на България след настъпването на демокрацията. Тя е тази, с която единствено комуникира Кики и дори обещава да е завинаги с нея. Когато не е проводник между хората и Кики, Даниела е най-обикновено дете, играещо пред блока. Интересни са нейните родителите, които по прочетеното изглеждат като хора, влезли изцяло в модерния тогава филм с екстрасенсите и постоянно намесващи се в комуникацията със свои изводи за отговорите на мистичното извънземно с три очи и четири пръста, което само дъщеря им вижда. Между другото самият автор на книгата, също екстрасенс, описва нещата крайно пречупени през собствената си призма и дори започва да „вижда“ Кики и едва ли не да го контролира. Той, както и други екстрасенси редовно се въртят около Даниела, надушили бързата и евтина медийна слава. Самата книга всъщност е една голяма реклама на новопоявилите се българските екстрасенси по това време, а големият им брой се обяснява с усложнената икономическа криза тогава (в началото на 90-те). Още помня предсказанието на една подобна гледачка, която бе казала, че ще се оженя на 23 – е, не позна! Предполагам и много други имат подобен болезнен опит с екстрасенси, които си играят с хорските съдби.

 

Какво всъщност е Кики?

Според разказа на Нанев, Кики (разбира се това не е истинското му име) е извънземно, което отговаря с „Да” и „Не”. Вероятността от познаване на всеки, който ви отговаря по подобен начин е 50/50. Съществото е на Земята за да осъществи контакт с нас, но не по собствено желание. Кики по това време е бил на 15 неземни години, което го приравнява в групата на децата и можел да предсказва бъдещето. Всъщност тогава във вестниците Кики се е използвал за очерняне. Работа, която днес се върши от медиите, без нужда от извънземни същества. За по-глобалните процеси обаче винаги се цитира или баба Ванга, или Нострадамус. По-важното е, че дори те не са успявали да дадат точна дефиниция на това, което са очаквали да се случи, което от своя страна дава хляб на различни тълкуватели и интерпретатори. Примери за подобни омаскаряващи кампании се посочват и в книгата, където един пловдивски професор е бил нарчен некомпетентен… от Кики. През 92-ра редовно се публикуват и предсказания на Кики за предстоящите избори, в които печели БСП или СДС (отново шанс 50/50).

На 31 октомври 1990-та в зала 2 на НДК се провежда семинар с участието на Даниела и Кики. Там се предсказват събития в близко бъдеще за разрушителни земетресения в страната след 2 месеца, каквито не са се случили, както и за опасност в АЕЦ „Козлодуй” – също без резултат.

Ако погледнем по-глoбално, според отговорите на Кики ние сме експеримент, който ще бъде унищожен в бъдеще. Разбира се става дума за далечната 3000-на година, когато едва ли ще има живи свидетели на тези предсказания. Според Кики съществуват и други подобни експерименти на нашия. Редовно, дори и в миналото сме били посещавани от извънземни – всъщност това е често използвана версия, включително за построяването на пирамидите, храмовете на Маите и други чудеса по света. Все неща, които не могат да бъдат доказани.

 

Къде са днес Кики и Даниела?

Следа завършване на английската гимназия Даниела Мичева заминава за САЩ, където учи задочно и работи като стюардеса. След завършването става журналист. Пред Христо Нанев тя твърди, че Кики е все още с нея, но е с много по-спокоен характер. Типично за всички риалити звезди – те бързо биват забравяни след кратката и сензационна слава от началото на 90-те.

Все пак има място за поука от всичко казано до тук. За мен Кики е Даниела и Даниела е Кики. Ако приемем, че Кики е Бог или онова мистично нещо и някой, който не можем да видим, пипнем и обясним, то тогава във всеки от нас може би се крие един Кики, който може да направи животът ни много по-добър. На първо място обаче трябва да спрем да вярваме сляпо на всякакви ясновидци, екстрасенси и други подобни гадатели. Тогава ще успеем да се вслушаме в самите себе си и ще чуем гласа на своето Кики. За целта трябва да сме малко по-смирени и добри, и да се вслушваме повече във вътрешния си глас. Това се доближава до нещата, които проповядва и църквата, но в малко по-съвременен вариант. А, какво е за вас Кики?

Сподели този текст, ако ти харесва: Like this:

Like Зареждане…

Related