Как се използват клечките за суши?

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Много любители на японската кухня със сигурност знаят как се ползват клечките. Но има и една голяма част от почитателите на японската кухня, които се ужасяват при вида на двете тънки клечици. Ето няколко съвета как точно и за какво се ползват клечките за хранене.

Като начало какво представляват клечките?

В повечето ресторанти, в които се сервира японска храна, не само суши, клечките за суши се поднасят в хартиена торбичка, а видът им се нарича „Waribashi“ или полу – раздвоени клечки. Като начало клечките се изваждат от хартиената торбичка и се раздвояват напълно. Счита се за проява на лоши маниери клечките да се търкат една в друга, все едно се прави опит за запалване на огън.

Как се държат клечките?

Има няколко начина за държане на клечките, но както всичко останало в японската кухня и тук традицията казва, че е добре придържането да е към основния. Най – популярният метод за държане е следният: клечките се поставя така, че долният край да е близо до гънката между палеца и показалеца, а средата на клечките да бъде в близост до върха на средния пръст. Използвайки този захват клечките не се движат.

Върхът на клечката се държи така, все едно е хваната химикалка. И двете клечки трябва да бъдат разположени между палеца и показалеца, като едната е във вътрешния край, а другата във външния. За да се вземе парче храна е необходимо само да се навигират клечките така, че да се захване храната.

Коя част от клечката за какво се използва?

Японската кухня е известна със своята простота на приготвяне на храната. Това важи и за ползването на клечките. Така например при консумиране на суши или сашими клечките могат да се обърнат от към дебелия край, където са били съединени преди това. С дебелата част на клечките сашимито се захваща, потапя и консумира много по – лесно, защото откъм острия край е възможно да се изпусне.

Няколко съвета за добри маниери при ползване на клечки за хапване на ястия от японската кухня:

Не е редно да се посочват хора с клечки за суши.

Не бива да се предава храна от клечките на един на тези на друг. Това е обичай, който се практикува на погребение.

Не е редно да се държи купичката със същата ръка, с която се държат клечките за суши.

Изключително неподходящо е да се облизват клечките.

Не е редно след като е пъхат клечките в ориза и след това да се оставят. Това също е погребален обичай.

 

В следващата статия може да видите и как се яде суши и още приложения на клечките за суши.