Основни теории за произхода на СПИН

127
Добави коментар
olaf
olaf

Автор Зеленият сайт GreenJotter

– September, 24th 2009

Днес вече е напълно ясно че HIV, който предизвиква болестта СПИН произлиза от нечовекоподобни примати населяващи регионите в Африка под пустинята Сахара и който вирус е преминал върху човек, предизвиквайки пандемия от тази болест.

Съществуват два типа HIV, които са способни да инфектират хората: HIV-1 и HIV-2. HIV-2 произхожда от маймуните Cercocebus atys, населяващи Гвинея, Габон и Камерун, но HIV-1 е доста по-заразен и именно заради това пандемията е преимуществено от него. HIV-2 се предава трудно и е ограничен в Западна Африка.

Произходът на вируса все още е недостатъчно изяснен и има две основни теории – Камерунската “ловна” хипотеза и Хипотезата за полиомиелитната ваксина.

Днес за по-приемлива е възприета Камерунската “ловна” хипотеза, според която ловец е бил ухапан или се е порязъл, когато е разфасовал маймуна и това е довело до инфектирането му. Къде и кога точно се е случило това е спорно. Учените обаче стигат до извода, че HIV-1, който е масово разпространен по света е произлязъл от дивите шимпанзета населяващи югоизточните дъждовни гори на Камерун. Като друго място откъде тръгва заразата е близо до Киншаса. След обстойни генетични изследвания като географски резервоар от който е започнало разпространението на инфекцията се сочат общностите от шимпанзета около река Санага в Камерун.

Изчисления на базата на вирусните мутации на HIV-1 генетичен материал запазен в биологични проби от 1959 (”ZR59?) и 1960 (DRC60) показват, че прехода на вируса от шимпанзета върху човека се е случило през късния 19-ти и ранния 20-ти век – времето на бърза урбанизация на колониите в Африка. Лошите условия в региона по време на колонизацията са довели до спад в имунната система на хората, а близкия им контакт е способствал разпространението на вируса. Активният трафик на хора и стоки е създало условия за географското й разпространение. По-късните ваксинационни кампании срещу “сънната болест” при които са използвани нестерилни игли е довело до още по-голямо разпространение, особено в региона на град Киншаса.

Друга теория, вече с историческо значение, е полиомиелитната хипотеза.

Според Полиомиелитната хипотеза пандемията от СПИН е предизвикана от живата полиомиелитна ваксина за чието приготвяне са използвани тъкани на шимпанзета и е била дадена на милиони африканци в периода 1957-60 при експерименталните масови ваксинации водени от Hilary Koprowski.

Koprowski разработва жива ваксина против полиомиелит използвайки клетъчни култури от бъбрек на маймуни, за които се предполага че са били заразени със SIV (маймунския вариант на HIV), който по този начин е преминал в хората. По едно и също време върху подобна ваксина работят два екипа – този на Koprowski и екипа на Sabin. През 1958 National Institutes of Health в САЩ създава специален комитет по живите полиомиелитни ваксини, за да избере най-подходящата. Разгледани са много кандидати, а тази на Koprowski е била отхвърлена, като за световна дистрибуция е одобрена ваксината на Sabin.

Въпреки всичко Koprowski произвежда и прилага ваксината си на около 1 милион човека в Белгийските територии в Африка, сегашните Конго, Руанда и Бурунди. Детайлни репорти съществуват обаче за ваксинациите на 76 000 деца в района на Киншаса, в този период са ваксинирани и 40 000 деца в Германия и над 7 милиона в Полша. Филмът показан долу за произхода на СПИН е базиран именно на тази хипотеза…

Tweet