По какво се познава добрият стоматолог

1
Добави коментар
PollyK
PollyK

Когато се наложи да прибегнем към услугите на стоматолог, трескаво започваме да питаме и разпитваме кой стоматолог е добър – какво се знае за него, „леко“ ли пипа, какви материали ползва, обяснява ли добре, скъпо ли взема?

Истината е, че добрият стоматолог е повече от специалист. Да си стоматолог е призвание преди всичко. Професионалните качества, разбира се, са задължителни, но онова, което кара пациента наистина да се довери на един определен стоматолог, е неговият подход и отношение.

Затова и разпитваме приятели и познати, искаме да чуем нещо повече от изброените характеристики в нета или на таблото на кабинета му. Какво е нужно да знаем, за да сме сигурни, че сме намерили добър стоматолог?

5 ключови показателя за добрия стоматолог:

Репутацията на стоматолога На първо място потърсете лични отзиви от хора, които са редовни пациенти на стоматолога. Ако имате възможност, ги разпитайте за техните лични впечатления.

Прегледите Стоматологът, към който сте се насочили, обръща ли внимание на цялостните прегледи на устната кухина и състоянието на зъбите? Добрият специалист не подхожда инцидентно, по локализиран проблем, а обратно – преди да се заеме с проблема, преглежда цялостното състояние на зъбите, венците и устната кухина. Съставя пълна зъбна картина. Задава въпроси за начина на живот, поддържането на зъбите, проучва фамилната здравна история на пациента. На тази база се стреми да състави най-подходящия план за лечение и/ или профилактика, за да бъде то максимално ефективно и дългосрочно.

Комуникацията Едно от най-важните качества, които отличават добрият стоматолог, е неговата професионална етика и това как комуникира с пациентите си. Разберете дали стоматологът разговаря с пациента. Дали държи да обясни какво прави и възнамерява да прави със зъбите ви. Добрият специалист не работи върху пациента си като върху винкел. Етиката изисква да обясни на достъпен език какво е състоянието на зъбите и какъв план на лечение би препоръчал той. Стоматологът би трябвало да попита, не просто да съобщи, дали пациентът е съгласен с този план.

Яснота на услуги и цени Един добър стоматолог няма само да ви говори какво трябва да се направи по зъбите ви. Ако е професионалист, още при прегледа ще ви обясни както всяка от процедурите, които смята, че трябва да се предприемат, така и колко би ви струвало това.

Материали и техника Добрият стоматолог се познава и по техниката, с която работи. Е, има и изключения. Има доста добри стоматолози от старата генерация, които не могат така бързо да обновят оборудването си. Това не ги прави недобри професионалисти.

Когато влезеш в един модерно оборудван кабинет обаче, със сигурност знаеш, че тук работи някой, който „му разбира“. Модерната техника позволява много по-усъвършенствани и щадящи методи на манипулациите. Дори пиленето, почистването, пробиването „се усещат“ различно с новите апаратури. В доста от клиниките вече се използват и лазерни апарати, това със сигурност предполага, че специалистите, работещи там, са добри. Манипулациите с лазер са безболезнени, безкръвни и минават в пъти по-леко от стандартните. Още по темата може да намерите тук: http://stomcenter.bg/