Алисия Викандер е новата Лара Крофт

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Носителката на „Оскар“ влиза в ролята, играна от Анджелина Джоли, за която беше оглеждана и Дейзи Ридли. Третият Tomb Raider ще е предистория, също като новата игра в поредицата, и ще се снима от норвежеца Роар Ютог („Вълната“)

Носителката на „Оскар“ Алисия Викандер е избрана за наследник на Анджелина Джоли в екранизациите по Tomb Raider. Съпругата на Брад Пит – също печелила „Оскар“ като поддържаща актриса (за „Луди години“, 1999), – влезе в кожата на Лара Крофт през 2001 и 2003 г.

Фотогалерия: Различните лица на Лара Крофт

27-годишната шведка от Гьотеборг нашумя след участията си в „Ана Каренина“ и датския „Кралска афера“ (2012), а пълнометражният й дебют в родината е драмата Till det som är vackert през 2009 г. Снимала се е още в злополучния биографичен филм за Джулиан Асанж „Петата власт“ и фентъзи екшъна „Седмият син“.

Неин е задкадровият глас в „Ингрид Бергман: с нейни думи“ – документален филм за знаменитата й сънародничка, която в средата на ХХ в. прави кариера в Холивуд и печели три награди „Оскар“.

Миналата година Алисия получи овации за изпълненията си както в „Ex Machina: Бог от машината“, така и в „Момичето от Дания“, с който взе „Оскар“ за поддържаща роля в рокля Louis Vuiton.

Предстои да я гледаме в новия „Джейсън Борн“ заедно с Мат Деймън, с гаджето й Майкъл Фасбиндер и Рейчъл Уайз в The Light Between Oceans, с Джеймс Макавой във филма на Вим Вендерс Submergence, както и в Tulip Fever на реж. Джъстин Чадуик („Другата Болейн“, „Мандела: Дългият път към свободата“) и сценариста Том Стопард („Влюбеният Шекспир“, „Ана Каренина“).

Фотогалерия: Алисия Викандер на екрана и извън него

Там Викандер играе жителка на Амстердам през XVII в., в разгара на „лалеманията“, която заплита любовен триъгълник със съпруга си (Кристоф Валц) и млад художник (Дейн ДеХаан). Участват още Джуди Денч, Матю Морисън, Кара Делевин, Зак Галифанакис, Том Холандър.

Тази година популярната поредица видеоигри Tomb Raider навършва 20, а самата Лара Крофт е родена през 1968 г. Подготвяният филм обаче ще е предистория от по-ранните й години.

Такъв е и сюжетът на най-новата игра, която проследява първото приключение на Лара – Rise of the Tomb Raider (Възходът на Tomb Raider). Тя излезе наскоро за Xbox One / Xbox 360 и компютър, а неин сценарист е дъщерята на Тери Пратчет – Джоана.

Прототип на мис Крофт тук е 32-годишната актриса Камила Лъдингтън (сериала „Анатомията на Грей“), която не за първи път изпълнява тази роля.

Досега в обращение са били и имената на Дженифър Лав Хюит, Пейтън Лист (сериала „Светкавицата“), Нина Добрев, Джейми Александър („Тор“, сериала „Агентите на ЩИТ“), Линдзи Фонсека (сериала „Как се запознах с майка ви“), Хейли Атуел (сериала „Модерно семейство“), Кая Скоделарио („Лабиринтът: Невъзможно бягство“). В този образ вече са отказвали да влязат звезди като Меган Фокс, Кристен Стюарт и Оливия Уайлд.

За режисьор на третата киноадаптация е ангажиран норвежецът Роар Ютог, за когото това ще е англоезичен дебют. Миналата година той направи впечатление с катастрофичния „Вълната“, показан наскоро на 20-ия София филм фест.

Филмът му, базиран на действителен случай, пресъздава унищожителна вълна цунами, която помита фиорда Гайрангер, една от най-големите туристически атракции в света.

Когато планината започва да се свлича, всеки в градчето има 10 минути, за да се изкачи някъде нависоко, преди вълната да връхлети, помитайки всичко по пътя си, докато геологът Кристиан се опитва да защити семейството си…

Като фаворитка за новия Tomb Raider до неотдавна се спрягаше и 23-годишната Дейзи Ридли, която играе Рей в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и предстоящите две продължения.

Младата англичанка е работила като барманка и се е снимала рядко – в късометражни филми, сериали и музикалния клип Lights On (2003), като се очаква тепърва да получава примамливи оферти. Засега във филмографията й се откроява само космическата сага, чийто Епизод 8 се снима в момента.

На наградите „Оскар“ в края на февруари Дейзи Ридли блесна на червения килим в „Шанел“, макар че филмът й не спечели нито една статуетка.

Злите езици обаче коментираха, че за да се доближи до образа на Лара Крофт, може да й се наложи да уголеми бюста си – или поне да ползва солидни подплънки.

В началото на април „Силата се пробужда“ излезе на DVD и Blu-ray, а на кинонаградите на MTV беше отличен като филм на годината. На церемонията Дейзи получи приза за дебют, като беше номинирана в три други категории: актриса, герой и двубой.

Колегата й Джон Бойега, който в „Междузвездни войни“ й партнира като ексщурмовака Фин, бил голям фен на игрите Tomb Raider и постоянно убеждавал Дейзи колко би й отивал този култов персонаж.

Явно обаче ангажиментите в космическата сага са й попречили да вземе мечтаната роля – или просто една актриса с „Оскар“ тежи повече на мястото си.