Музеи-шедьоври на архитектурата

1
Добави коментар
Boryana_Antimova
Boryana_Antimova

Освен интересните експонати, които съхраняват, футуристичните сгради са красиво допълнение и гордост в градския ландшафт.

Удивителното разнообразие на съвременната архитектура при музеите е симбиоза между експонатите и архитектурното решение на пространството. Има сгради по света, които с футуристичната си архитектура са красиво допълнение и гордост за градския ландшафт. Подборката е на фотографския сайт AdMe.ru.

Нитерой

Бразилия, Рио де Жанейро. Музеят на съвременното изкуство Нитерой (Museu de Arte Contemporânea de Niterói — MAC) е проектиран в Рио де Жанейро от знаменития архитект Оскар Нимейер през 1996 г. 16-метрово цилиндрично по форма цвете, приличащо на НЛО, на скала в огромен басейн с площадка за разглеждане: изглед към Рио, планината „Захарната глава“ и залива Гуанабара. Съвременното изкуство на Бразилия е постоянна експозиция в музея, освен нея през цялото време вървят редовни изложби на бразилски и чуждr художници.

Наканошима

Япония, Осака. Националният музей на изкуството Наканошима (NMAO) е скрит под земята в съседство с Музея на науката на Осака от архитекта Сезар Пели, а това, което стърчи навън, е просто тръстика от метал, която се вее от вятъра. Повечето работи в постоянната експозиция в основната си част са изкуство от втората половина на 20 в., но има и работи на майстори от началото на века: Сезан, Пикасо и други.

Гугенхайм

Испания, Билбао. Музеят Гугенхайм е рожба на канадеца от американски произход Франк Гари. Зданието на музея е определено от експертите като една от най-важните работи на съвременността: кривите огънати стени на фантастичния кораб улавят слънчевите лъчи, пускат слънчеви зайчета и заедно с това правят малкото испанско градче обект на туристически посещения.

Вайсман

САЩ, Минесота. Художествения музей Вайсман в университета в Минесота е построен по проекта на Франк Гари, затова и прилича на муцея Гугенхайм в Билбао. Шофьорите се оплакват, че слънчевите зайчета им пречат, но затова пък има постоянна колекция от 17 хиляди експоната, интересни специализирани програми и свободен вход.

The Denver Art Museum Frederic C. Hamilton Building

САЩ, Колорадо. Зданието на музея с дългото название The Denver Art Museum Frederic C. Hamilton Building в Колорадо е с постоянна уникална колекция „Изкуството на американските индианци“. Построено е от Фредерик Хамилтън преди 5 години. Освен индианската история, тук има всички периоди на американската история на изкуствата, Африка, Азия, живопис и скулптура от всички основни групи острови и какво ли още не от импресионизма до психеделичното.

Грьонингенски музей

Холандия, Грьонинген. Грьонингенският музей е главната забележителност на града, построен е от двама култови дизайнери – Филип Старк и Алесандро Мендини, и австрийското архитектурно бюро Куп Химелблау, чиято идея за част от шедьовъра е такава весела форма като „деконструктивен паралелепипед“. Музеят, който частично е потопен във водата на канала Вербиндингс, посреща всички гости, които пристигат в града с влак.

Музей на изкуствата на Милуоки

САЩ, щата Уисконсин. Музеят на изкуствата на Милуоки на архитекта Сантяго Калатрава е символ на града. Отдалече прилича на гигантска бяла птица, при това „крилата“ на зданието се разтварят при слънчево време и се прибират нощем и при дъжд. Размахът на крилете е 66 м. В постоянната експозиция на музея има над 25 хиляди експоната: живопис, скулптура, фотографии, видео, графика, декоративно изкуство.

Градът на изкуствата и науката

Испания, Валенсия. Той също е дело на Сантяго Калатрава и има пет красоти в комплекса: Дворец на изкуствата на кралица София (Оперен театър), планетариум и кинотеатър във формата на око, Музей на науката на принц Фелипе, дендрариум (Градинска галерия) и Океанографски парк.

Soumaya

Мексико, столицата Мексико. Трима архитекти – мексиканецът Фернандо Ромеро, Ове Аруп и Франк Гари са измислили дом за голямата колекция от скулптури на Огюст Родена и живопис от XV – XX в. В постоянната колекция има повече от 66 хиляди произведения на изкуството от XV – XX в.: Дали, Пикасо, Леонардо да Винчи, Реноар, Ван Гог, Матис, Моне, Мурильо, Ел Греко и Тинторето.

Музеят в Ордоса

Китай, Ордоса. Архитектурното студио MAD architects е построило Музея на изкуствата на Ордоса в пустинята. Образът на „вечно изгряващото слънце на пасището“ е спасението от градската рационалност и едновременно с това – част от новия мегаполис.

Вижте още: