Бойко Борисов: Задължителното гласуване не е задължително, тази седмица беше като “Много шум за нищо”

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

Задължителното гласуване всъщност не е задължително, няма никакви санкции, но шума за това го има, каза Бойко Борисов в интервю пред БНТ.За изминалата…

Задължителното гласуване всъщност не е задължително, няма никакви санкции, но шума за това го има, каза Бойко Борисов в интервю пред БНТ.

За изминалата седмица и дебатите около Изборния кодекс премиерът направи следния коментар: Имаше една хубава постановка “Много шум за нищо”.

“Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде – на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително,референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати”, каза Борисов.

Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция. Коалиция е когато две партии са подписали споразумение. Ние имаме коалиционно споразумение с Реформаторския блок, но пък там има една партия, кояо е в опозиция, но не излиза от РБ.

“Вчера (28 април – бел.ред) отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, – каза лидерът на ГЕРБ. – И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някои от другите партии – това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ – уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. (…) От вчера започна започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е – повтарям, БСП, ДПС и ДСБ.”

Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим добре, допълни премиерът. Аз повече се надявам в подкрепата на вицепремиера Калфин, подчерта Борисов.

Никоя партия не иска предсрочни избори, каза още Борисов – просто дразнят. За гласовете, които отправят подобни искания, той коментира, че ако сега правителството подаде оставка, изборите трябва да са през юли, което те не харесват. Август – още по-малко харесват. Ако са през септември, след това идват президентски избори. А това означава цял месец предизборна кампания. “Вечер ще идваме при тебе (към журналиста от БНТ Иво Никодимов, бел. ред) да се караме, а през деня – ще трябва да работим заедно”, даде пример Борисов. Той определи призивите за оставка и хората, които ги отправят, като безотговорни. Да протестираш, за някои стана професия, допълни премиерът.

За бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ Борисов уточни, че това няма да са кметовете на София и Бургас: “И тука, между другото, понеже виждам една яростна атака срещу Фандъкова и Митко Николов – те няма да са кандидати за президент от ГЕРБ(…) И понеже и двамата са много интелигентни хора, много възпитани хора, много работливи, много прагматични(…) но просто с такава ярост… защото и двамата могат да станат президенти, посочим ли ги – ще станат! Защото имат такова одобрение! Защо няма да ги посочим? – Защото това са изключително прагматични хора! Няма да е и Томислав Дончев. Защо няма да е Томислав Дончев? Защото не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари. Брюксел се тресе от конфликтите, които има между отделните държави.”

Заради кризата в Брюксел Томислав Дончев ще е по-полезен в правителството, допълни Борисов. Той не се ангажира с мнение, дали Плевнелиев, Калфин и Кристалина Георгиева ще са кандидати за президент от ГЕРБ.

Във възка с корупцията премиерът заяви, че ще има и осъдени. “За мен по-важна превенцията когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема си отива или получава най-тежките наказания. Тук трябва да се намери много правилния вододел. Да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата”, каза той.

Над 20 000 на година са обществените поръчки, припомни премиерът: “Мисля, че първата година действително малко я пропиляхме защото живеех в доста заблуди, че моите партньори имат искрени намерения. А всъщност не са били такива. Но мисля, че в последните няколко месеца и правителството, и партията, и институциите започват да набират кондиция и форма и мисля, че това е за добро.”

Във връзка с проучванията за газ в Черно море Борисов каза, че очаквал компромати срещу себе си още първата седмица, “но вече две седмици няма нищо”. Според него Москва се изнервя, че България ще се диверсифицира – не на думи, а на дела.

Премиерът допълни, че още при социализма е тръгнало проучване, но било спряно.

“Техният интерес е такъв, на Москва, свързан с газа, нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма. Благодарен съм им, че отново върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита (на природен газ – бел.ред.). Ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят”, подчерта Борисов.

По думите му, той и Путин са се разбрали: “Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са – Тотал, ОМВ и Репсол, както и на другото ни находище пък е Шел, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе.”

“Дали ще дойде газ по южния газов коридор, дали ще дойде от север през “Южен поток” или нещо подобно. Това са геостратегически интереси на огромни компании, на големите държави. … Няма шанс за Южния газов коридор без съгласието на Русия. Затова аз считам, че в един момент Щатите и Русия ще се разберат. До президентските избори в Щатите това напрежение ще го има. След това те трябва да отпушат света да живее по-спокойно”, смята Борисов.

Що се отнася до икономиката, ръстът в момента е между 2.7 и 3 процента и хората усещат това, каза премиерът. “Над 220 милиона допълнително към пенсионерите сме пратили за тази година и половина. Това са много пари! 150 милиона повече за учителски заплати. 20 милиона повече за “Бърза помощ”. Сто и колко милиона за тютюнопроизводителите – дотации. Над 200 милиона в земеделието – допълнителни, сега, за да спасим животните и понеже вече тече и ваксинацията. 27 милиона в сряда пратихме там”, изтъкна Борисов.

По думите му в много фирми вече се взимат добри заплати. И всеки, който се учи, всеки, който полага усилия и се усъвършенства и квалифицира, със сигурност има работа, със сигурност намира добре платена работа.

“В същото време ние водим абсурдна социална политика. Непрекъснато се изливат милиарди в хора, които не искат нито да се учат, нито да се квалифицират, нито да се образоват, нито да положат какъвто и да е труд.”

Повече от 3.5 милиарда отиват в здравеопазването, но колкото повече се дават толкова повече здравеопазването затъва в дългове, посочи премиерът: “Затова аз много се надявам, че министър Москов държи здраво там нещата – и в болниците, и в касата. Според мен, той заслужава поздравления и за намаляване на цената на лекарствата – в смисъл, връщането на пари в бюджета от фармацевтичните компании.”

В средата на май 7 държави ще подпишат договор да пазаруват лекарствата заедно като един субект и това ще свали цената на лекарствата.

“Миналата година направихме така, че най-големите турски болници се преместват в България. Досега българите ходеха да се лекуват в Турция. Сега с апаратурата, с ремонтите, с това, което направихме в здравеопазването най-големите турски болници се преместват в България за да могат да продължат да са конкурентноспособни. Защото вече българите – като тука е по-добрата апаратура и по-добрите специалисти, защо да ходят в Истанбул? И затова дойде най-голямата турска болница в “Токуда”, каза Борисов.

Утре пак сме подсигурили правителствения самолет за владиците, които ще отидат и ще донесат от самия Божи гроб свещения огън – Дай Боже да се запали, защото нали знаете, че не сигурно дали ще се запали, след това ще го разпръснат за Великден по всички храмове и манастири в България, за да може българите от самия източник на огъня да запалят свещичката, заяви Бойко Борисов. „Днес всички християни, всички българи ще намерят време да отидат до църквите и да минат под плащеницата, да се смирят.”

„Човек всеки ден трябва да се амбицира и да доказва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. Смирение, смирение, смирение – това го е казал Господ”, уточни премиерът.

Източник: www.forumnews.bg

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове милиона | България | трябва | ГЕРБ | Борисов | Няма | hellip | каза | премиерът | задължително

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!