Проект Венера – за по-добър живот

2
Добави коментар
epis
epis

1136 прегледа

Гласували: 2, рейтинг: 5

Проектът „Венера“ цели внедряването на базирана на ресурсите глобална икономика, която представлява холистичен подход към по-добро бъдеще. Това е неправителствена огранизация, която дава глас на идеите на френския футурист Жак Фреско. 

В неговата същност се крие загрижеността за човека, околната среда и планетата.

Времената, в които живеем, ни задължават да помислим как да подсигурим едни по-светли бъднини за всички по света. Бедността, войните, замърсяването, дълговете между държавите са причина за страданието на хората сега, а това са все проблеми, които могат да бъда преодолени с общи усилия.

Идеята е постигането на представата, че ресурсите на планетата са общо наследство на населението на Земята. Видно е, че нито политическите, нито финансовите средства могат да разрешат задълбочаващата се криза. Преходът обаче не обещава да е лек, за него се иска време, а и обединяването на мислите и действията на цялото общество.

Какви са сегашните недостатъци
Паричната система е отживелица – който твърди обратното, всъщност иска да продължаваме да тънем в недоимък, или просто е некомпетентен. Няма икономически строй, който да не поддържа класовото разделение, расизма и национализма, създаването на изкуствен елит.

Икономическото неравенство съществува и при социализма, и при комунизма, и при фашизма, че даже и при системата на свободния пазар. Докато парите или бартерът са разменна монета в една социална система, всяка нация ще се стреми да надвие конкуренцията. Ако това не се случи чрез търговия, те преминават към военна намеса – това са все остарели методи за постигане на надмощие.

Настоящата парична система не дава гаранция за висок стандарт на живот на всички, а околната среда страда от водещия ни мотив – печалбата. Трудещите се постепенно биват заменяни от машини. Автоматизацията, кибернетизацията и изкуственият интелект правят излишно присъствието на хората. Все по-малко от тях се възползват от произведените стоки и услуги, а в същото време те се бълват нон-стоп и ги има в изобилие.

На практика иновативните технологии не правят живота ни по-приятен и никакви техни преимущества не можем да усетим.

Несправедливостта пак се шири, а и няма изгледи да бъде другояче занапред. Технологичната промяна не върви с тази в културата, което води до сериозно разминаване и никакви ползи за човека.

Основният двигател в съвременното общество е преследването на личния интерес и паричните облаги.

Играта върви по правила, които са тотално демоде, а и, което е по-лошото, водят до лишения, страдания и адско съревнование, напълно без никакъв смисъл. Всеки разумен финансист ще признае, че паричната система е инструмент за контролиране на поведението на човека в среда, където ресурсите са ограничени.  

Ресурсно-базирана икономика

Чистият въздух, водата, земята са все ресурси, без които не може да оцелее нито една нация. Независимо от политическата философия, която споделя, религиозните вярвани, които има, социално-икономическата система, която е наложена, тя зависи от природните източници, от технологиите и човешките ресурси, за да поддържа нормален стандарт на живот.

Проектът „Венера“ предполага едно по-справедливо разпределение не тези ресурси по възможно най-ефективния способ. Наличните продукти и услуги са достъпни за всички, без да са ви нужни пари, кредити, да се налага бартер или да се робува чрез дългове.

Съвсем реално е всички да се наслаждаваме на живот, пълен с удобства, които въобще не са приоритетни само на една просперираща цивилизация.

Високоразвитите технологии могат да ни осигурят предоволно количество храна, дрехи, жилища, грижа от страна на лекарите, образование, да разполагаме с възобновяема енергия от геотермални източници, от слънцето, от вятъра и прочие варианти.

Само за миг си представете, че парите са изчезнали, а вместо за тях работим за произвеждането и разпределянето на продуктите. Станат ли ресурсите и образованието безплатни и полагащи се на всички хора по света, то за човешкия потенциал не би могло да има граници. Дори и богатите ще се окажат с още по-големи възможности, ако проектът „Венера“ стане факт.

В икономика, базирана на ресурсите, всички ще водят живот, който е по-хубав и от този на най-богатите днес.

Мярката за успех вече няма да е постигането на власт, придобиването на имущество и богатство. Вече ще обръщаме специално внимание в това отношение на личните си цели. Нашата култура е на първо място, защото никой от нас не идва по рождение алчен, с предразсъдъци, тесногръд, пълен с омраза – всичко изброено е част от едно поведение, резултат на модели, които се усвояват във времето. То обаче ще продължи да задава тон, ако средата не се промени.

Ако все така предпочитаме ограниченията на паричната система, то гладът, престъпността, стресът, страхът и несправедливостта ще ни преследват винаги. Но човечеството може да надрасне това свое състояние, стига да се запознае с предимствата на глобалната ресурсно базирана икономика.

Запознайте се с проект Венера тук