Колко дълго се носи ортопедичен колан за кръста?

3
Добави коментар
amedica
amedica

Често получаваме запитване от наши клиенти: Колко дълго трябва да нося ортопедичен колан за кръста?

Преди всичко, отговорът на този въпрос зависи от това какво е състоянието ви,  колко често изпитвате болка, и какъв е начинът ви на живот.

Най-общо болката в кръста може да бъде разделена на остра моментна болка и хронична.

Острата болка в кръста се появява внезапно и отшумява сравнително бързо – до няколко седмици. В тези случаи е добре да се обърнете към специалист невролог или поне кинезитерапевт, за да се установи причината за появата на болката. Тогава ортопедичният колан за кръста може да бъде полезен, защото ще ви осигури необходимата допълнителна опора и стабилност, за да избегнете повторно засилване на болката или влошаване на състоянието. В този случай, можете да носите ортопедичен колан за по-дълго само през първите няколко дни.

За хронична се счита болка която не отшумява до третия месец. Тогава можете да носите колан за кръста за по-дълъг период от време като внимавате да не е повече от 6 до 8 часа на ден.

Често след операции на гръбначния стълб, специалистите препоръчват да използвате лумбостат (колан за кръста с висока степен на стабилизация) през първите 4-6 седмици. Важно е да се отбележи, че трябва да го носите, когато ходите, стоите изправени или седнали за по-дълго време, но не и когато лежите, спите или си почивате. Разбира се понякога лумбостата трябва да се носи през цялото време, но за тези случаи трябва изрично да бъдете предупредени от хирурга си.

Когато болката започне да отшумява е добре да носите ортопедичен колан за кръста само когато извършвате натоварващи дейности като вдигане на тежко, продължително стоене в принудена поза (приведени напред или седнали) и при продължително пътуване или шофиране.

Като общо правило е хората, които страдат от болки в кръста да отбягват такива натоварващи дейности и да заздравят мускулатурата на кръста и корема с упражнения.

 

Важно е да споменем, че ортопедичният колан за кръста трябва да бъде правилно подбран според проблема, който имате, начина ви на живот и индивидуалните ви особености на тялото .

Носенето на добре подбран ортопедичен колан може да облекчи болките в кръста и да бъде изключително добра превантивна мярка за хората с остра или хронична болка, както и за тези, които извършват тежка физическа дейност, пътуват много и прекарват дълго време на стола в офиса.