Унгария обвини ЕС в изнудване

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Унгария обвини ЕС в „изнудване“, след представяне на предложение за налагане на глоба в размер на €250 000  за отказ на бежанец по силата на нова система за квота.

Европейската комисия предлага система за разпределяне на лица, търсещи убежище в целия ЕС, с цел облекчаване на натиска върху държави като Гърция и Италия, където повече от един милион са пристигнали през изминалата година.

„Това е изнудване. Това е неприемливо и неевропейско предложение от страна на комисията”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на Вишеградската група (Унгария, Чехия, Словакия, Полша) в Прага.

Унгарското правителство вече обяви плановете си до края на годината да свика референдум с въпроса „Искате ли ЕС да наложи задължително приемане на хора без унгарско гражданство в Унгария без съгласието на унгарския парламент”.

Наред с това Будапеща атестира пред Европейския съд предишното задължително квотно разпределение на 160 000 души, намиращи се в Гърция и Италия, което така или иначе не се реализира.

Европейската комисия включи предложението за глоби в подкрепата си за въвеждане на безвизов режим за пътуващи турски граждани.

Така ЕК се придържа към споразумението ЕС-Турция за ограничаване на мигрантския поток. Южната ни съседка се съгласи да приеме обратно нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в Европа през гръцките острови в Егейско море. В замяна на принципа „един-за-един” страните от ЕС се съгласиха да приемат директно от Турция регистрирани сирийски бежанци на квотен принцип.

 

Полша:

Предложението за глобите звучи като първоаприлска шега

Полша последва Унгария и също изрази недоволството си от предложението на Европейската комисия за въвеждане на глоби за държавите, отказващи да приемат бежанци на квотен принцип.

„Все още се чудя дали това предложение е сериозно, тъй като звучи сякаш е идея, обявена на първи април“, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски.

Страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) са твърдо против въвеждане на квотна система за прием на мигранти в страните от ЕС. Брюксел в същото време се опитва да осъществи своя план всяка страна от съюза да приеме определен брой мигранти. Новото предложение на съюза е на всяка държава, която откаже да участва, да бъде наложена глоба от по €250 000 за отказан бежанец.