8 храни,които ще повишат нивото ти на тестостерон

1
Добави коментар
vitamino.bg
vitamino.bg

Дори и да съществуват начини за покачване на нивото на тестостерона, произвеждането на този хормон зависи от присъствието на определени хранителни вещества. Започнете с прибавянето на тези храни в хранителния ви план.

 

 

1.Нар

Този красив червен плод се е използвал с медицинска цел в продължение на векове. Съдържащ много антиоксиданти, витамини A, C, E  и желязо, учени са открили, че една чаша сок от нар на ден може да увеличи нивото на тестостерона с между 16% и 30%, да подобри настроението и да повиши либидото.

При хората, които пият сок от нар, кръвното налягане намалява и те започват да се чувстват по-добре. Въпреки че много учени съветват да се пие сок от нар, ние препоръчваме  яденето на плода в неговото нормално състояние.

По този начин не само ще приемете допълнителни хранителни вещества (които се намират в семките на плода), но и със сигурност няма да прекалите с фруктозата, която се съдържа в големи количества в плодовия сок. Също така самият плод е богат на захар и трябва да се яде умерено.

 

2.Зехтин

 Качественият зехтин играе голяма роля в целта ви да покачите нивото си на тестостерон. Проучване показва, че след като участниците консумирали зехтин ежедневно в продължение на три седмици, нивото им на тестостерон се увеличило с между 17% и 19%.

 

3.Стриди

Отдавна смятани за повишаваща либидото храна, тези малки хапчици са богати на цинк. Може естествено да усетите повишаване на тестостерона, вашето либидо и сперма се считат като резултат.

Други храни, съдържащи цинк, са сардините, аншоата, кашуто и дивата сьомга. Суровите тиквени семки са друг добър източник, но трябва да се ограничават до една супена лъжица на ден.

 

 

4.Кокос

Вашето тяло се нуждае от здравословни наситени мазнини, за да произвежда повечето хормони, включително и тестостерона. Кокосът помага на способността на вашето тяло да произвежда холестерол, нужен за оптимално здраве, намаля мазнината в тялото ви и поддържа теглото ви. Контролирането на теглото е друг естествен начин да подобрите произвеждането на тестостерон.

 

 

5.Броколи

 

6.Карфиол

Броколите и карфиолът могат да помогнат на човешкото тяло да отдели естроген и да повиши количеството на тестостерон в клетките. Индол-3-Карбинол, съединение в кръстоцветните зеленчуци, може да увеличи отделянето на естрадиол(естрогенен хормон) при някои хора с до 50%, следователно да увеличи количеството на наличния тестостерон.

 

 

7.Суроватъчен протеин

Дали в качествен суроватъчен протеин на прах или в сирене рикота, този протеин подпомага да се ограничи произвеждането на кортизол в тялото ви и следователно увеличава действието на тестостерона, който вече произвеждате.  Суроватъчният протеин може също да стимулира произвеждането на тестостерон.

В едно финландско изследване учени дали на участниците 15 грама суроватъчен изолат преди и след силова тренировка. Мускулната биопсия показала повишение произвеждането на тестостерона с до 25%, което продължило 48 часа.

Учените предполагат, че по-голямо количество тестостерон в мускулната тъкан би позволило по-големия му прием от кръвта. Въпреки че е важен за произвеждането на тестостерон, прекалено много протеин може да предизвика обратен ефект.

Безмесна диета може да намали произвеждането на тестостерон с до 14%, но това не означава, че трябва да приемате прекалени количества животински протеини.

 

8.Чесън

Дори този миризлив зеленчук да не съдържа необходимите вещества, за да произведе тестостерон, все пак съдържа алицин съединение, което намаля нивата на кортизол във вашето тяло. При това положение тялото ви може да използва произведения тестостерон по-ефективно и ефикасно.