Производство на корите нори

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Какво представляват корите Нори за суши?

Нори – всички любители на сушито знаят какво е това. За останалите – Нори са кори от водорасли, които  служат за основа на най – лесният за правене вид суши рулца – Хосомаки.

Производството и преработката на Нори е по – напреднала форма на селското стопанство. Корите за суши Нори се правят от водораслите „Pyropia“. Фермерите навлизат в местата в морето, където растат водораслите, закачени за мрежи в близост до повърхността на морето. Фермерите влизат до тези места със своите лодки и вземат водораслите. Растенията израстват и се развиват много бързо, така че само 45 дни след тяхното „посяване“ първата реколта вече е готова. Многото реколти, които могат да бъдат изкарани от един посев се редуват в интервал от около 10 дни. Реколтите се прибират с помощта на механични комбайни с различни конфигурации. Обработка на суровите продукти се осъществява изключително и почти изцяло  от автоматизирани машини, които точно дублират традиционните стъпки при ръчна обработка, но с много по-добра ефективност и последователност. Завършеният вид на продукта е тънка като хартия сушена кора с размери около 18 см х 20 см и тегло 3 грама.

В Япония на около 600 квадратни километра от японските териториални води са предоставени за производството на около 350 хиляди тона Нори кори за суши, на стойност над един милиард долара. Китай произвежда една трета от това количество.

Използване на корите Нори за суши и още нещо

Най – често корите Нори се свързват с направата на суши или традиционното японско ястие  Онигири. Онигири е изключително интересно ястие от японската кухня. В основата е сварен ориз подобно на сушито, но за разлика от него развихряйки своята фантазия готвачите сътворяват уникални форми и фигурки. Използват се още като гарнитура или овкусяване при приготвяне на нудъли или супи. Често срещан вторичен продукт е печена и овкусена кора Нори, в която при печенето са добавени соев сос, захар, саке, подправки.

Подобен на Нори продукт от зелените водорасли „Monostroma“ и „Enteromorpha“ се наричат анори, което буквално преведено означава синьо или зелено. Интересен факт за Нори корите е тяхната функция да абсорбират лесно вода от въздуха.

Хранителни факти за Нори корите

Подобно на цялата японска кухня и в частност сушито, Нори корите също имат доказано високо хранителни свойства. Докато морските водорасли имат висок процент съдържание на йод, видът „Pyropia“ е йонизиран в пъти по – малко от останалите видове водорасли, но въпреки това са отличен източник на йод. Доказано е и съдържанието на витамин В12, в достатъчно количество, че да предотврати недостигът му при плъхове.

Ако искате да научите още повече за корите за суши може да прочетете история на корите Нори.