Извадиха тумор на бъбрека 30 пъти по-голям от самия бъбрек

10
Добави коментар

Екип хирурзи на МБАЛ „Хигия“ извършиха сложната операция

Тумор от близо 5 килограма бе отстранен успешно днес в многопрофилна болница за активно лечение „Хигия“. Образуванието е няколко десетки пъти по-голямо от нормалния човешки бъбрек, който тежи между 150 и 200 грама/виж снимката/. Изключително сложната операция бе осъществена за по-малко от час от екип на доктор Иван Вълканов с асистенти доктор Бончо Димов и анестезиолог д-р Иван Иванов. Благодарение на последния, интервенцията е била осъществена с перидурална/ нецялостна/ упойка, който елиминира риска от събуждане на пациента.

 

„Такова чудо не съм виждал поне от няколко години, а имаме много често операции на тумор в бъбреците“ коментира урологът Иван Вълкънов. Само за тая седмица той има 6 насрочени подобни интервенции. Според специалистът, от 2001-ва насам, туморите на бъбреците са скочили многократно.

Това е кистата, пред нея е извадения човешки бъбрек

Подобни размери, обаче са се срещнали най-много 2-3 пъти за последните 10 години, коментираха хирурзите. 57 годишната Хайрие Сюлейман, си „отгледала“ образуванието през последните 5 години. По признанието на дъщеря и, през този период тя посещавала няколко пъти личния си лекар ,но по други поводи. На въпроса, не е ли била преглеждана поне веднъж цялостно, младата жена простодушно отговори “ама тя не се съблича“.

урологът д-р Иван Вълканов

„Туморът се е разширил от бъбрека до диафрагмата и се е спуснал ниско в корема. Все още е рано да се каже дали е злокачествен. Факт е само че операцията мина леко, тепърва се чака хистологичния анализ“, каза д-р Вълканов. Ако образуванието е доброкачествено, жената ще живее нормално. Ако не е, има други опции, но в такива случаи ранната диагностика винаги увеличава шансовете, дипломатично коментираха лекарите

Хайрие Сюлейман не се съблича на прегледи. Резултатът е 5 кг тумор