Око на Рак, око на Риба

1
Добави коментар
TeaLady
TeaLady

Поезия за чайник и вода

Поезия може да открием във всичко. Наистина абсолютно всичко – дори в такива обикновени неща като затоплянето на вода. Да слушаш реката, морето, потока или просто водата в чайника успокоява душата и лекува лошите мисли…

Има четири основни вида температура на водата за приготвяне на чай: вода-бебе (65-70 С), окото на рака (70 – 80 С), окото на рибата (80-90 С) и косите на стареца или още драконова вода (100 С).

Вижте всички видове чай

Любителите на чая понякога добавят два допълнителни вида – окото на скаридата и наниз от перли. Всички тези поетични названия произлизат от големината и вида на водните балончета при варене на вода, от желанието да откриваме красотата на детайлите и да й се радваме.

Сетивата и водата за чай – Как разбираме на кой етап е водата в чайника?

Звук: Много хора обичат да слушат звука на водата в чайника. Например, когато водата е още вода-бебе, произвежда шъшкащ звук.

Усещане: Ако докоснем дръжката на чайника усещаме вибрации. Честотата им се променя със завирането на водата.

Зрение: Най-лесният начин да определим етапа на завиране е по интензивността на парата и на балончетата. Водата-бебе все още не образува изригващи на повърхността балончета, те започват да се формират на дъното. Окото на рака е водата, в която вече се образуват много малки балончета на групи. Окото на рибата е водата, в която се образуват големи водни балончета, но още не ври. Това е идеалната температура за повечето видове чай.

А Драконовата вода ври с пълна сила, разбира се!