Картина на Фрида Кало продадена за рекордните $8 млн. | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

АУКЦИОН
Картина на Фрида Кало продадена за рекордните $8 млн.
Причината, която прави картините на Кало толкова скъпи, са нейният уникален стил и фактът, че от тях са запазени много малко

13 Май 2016 10:43
0

принтирай

|

текст

Картина на известната мексиканска художничка Фрида Кало беше продадена за сумата от $8 млн. Въпреки че е в долната граница на своята предварителна оценка ($8-$12 млн.), това е най-високата цена, която някога е плащана за работа на Кало.

Творбата, наречена „Две голи жени в гората (самата Земя)“, изобразява две голи жени и е нарисувана през 1939 г.

Предишната най-скъпо продадена картина на художничката беше „Корени“, която получи $5,6 млн. през 2006 г. Кало е и първият латиноамерикански артист, който преминава границата от $1 млн. за своя творба, с картината „Диего и аз“, която печели $1,4 млн.  през 1990 г.

Според аукционната къща „Кристис“ продажбата на „Две голи жени в гората“ поставя не само личен рекорд за Кало, но е и най-скъпо продадената на търг творба на латиноамерикански артист. Причината, която прави картините на Кало толкова скъпи, са нейният уникален стил и фактът, че от тях са запазени много малко.

„Две голи жени в гората“ ще бъде изложена в рамките на експозицията „Нарисувай революцията: Мексикански модернизъм, 1910-1950“, която ще се открие през октомври във Филаделфийския музей за изкуство.

Сред другите продадени творби по време на търга в Ню Йорк са и „Езерото с водните лилии“ на Клод Моне от 1919 г., което събра $27 млн. и „Млада жена с роза (Маргарита)“ на Амедео Модиляни от 1916 г. за $13 млн.