Анри IV

8
Добави коментар
borsi
borsi

„Мечтата ми е всеки в държавата да яде поне веднъж седмично печена кокошка!“ – Анри IV На днешната дата е убит от религиозен психопат един от най-способните и обичани крале на Франция – Анри IV и е родена първата му съпруга Маргарита Валоа – Кралица Марго

“Най-добрите години в живота си изкарах в пиянство и разврат. И точно затова, бяха най-добрите!“ Въпреки лекомислените думи Анри IV е между най-способните владетели на Франция. Внук е на писателката Маргарита Наварска, сестра на крал Франсоа I. Наследява престола след смъртта на братовчед си Анри III, който го посочва за свой наследник след като е ранен смъртоносно и успява с дипломатичност да умиротвори разкъсваната от гражданска война Франция.

Анри IV не само прекратява гражданската война, но и стабилизира заедно със своя финансови министър херцог дьо Сюли бюджета на държавата. Въвежда данъчни облекчения, стимулира развитието на селското стопанство и търговията, изгражда пътища, мостове и канали, кани в Париж най-прочутите художници и скулптури в Европа. “Аз управлявам със задник на седлото и пушка в ръка.“ Въпреки това, той е мъж, който е готов да спре по време на битка, за да пише любовно писмо.

Лекомислен, мъдър, нежен, смел, трудолюбив, с чувство за хумор, честен, той въплъщава идеала за добрия крал и неговата смърт е най-оплакваната кралска смърт във Франция по време на цялата история на страната. Анри IV е добър човек, състрадателен и е обожаван от хората си и от почти цялото кралство. Първия му брак с Маргарита Валоа е политически. Марго не иска да се омъжва, но е принудена от брат си Шарл IX и майка си Катерина Медичи. На 18 август 1572 г. е омъжена за Анри, вече крал на Навара. Тъй като младоженецът е хугенот, той не е допуснат в църквата по време на бракосъчетанието. На церемонията когато Маргарита е питана дали взема за съпруг Анри, тя не отговаря нищо, поради което брат и Шарл IX стоящ зад нея, я ударя по тила и неволно изтръгнатият от нея стон e изтълкуван като съгласие. Само дни по-късно дошлите за сватбата хугеноти и живеещите в Париж са избити във Вартоломеевата нощ. Маргарита успява да спаси живота на няколко хугеноти, в това число и този на съпруга си, който е принуден да приеме католицизма, за да спаси живота си. Двамата имат добри отношения, но чисто приятелски, като нито един от двамата не спира по време на брака си да се сеща с любовниците си.

Развеждат се след като Анри IV става крал на Франция за да може Анри да се ожени за любовница си Габриел д’Естре, но Марго запазва титлата си кралица на Франция. Габриел д’Естре обаче умира и кралят се жени за Мария Медичи. Анри IV поддържа тесни отношения с бившата си съпруга, а втората му съпруга Мария Медичи, често се ползва от съветите на Марго. Кралица Марго полага грижи за децата на Анри IV, с които изгражда близки отношения. След убийството на Анри IV през 1610 г. полага неимоверни усилия за предотвратяването на нова гражданска война, а в завещанието си посочва за свой наследник малкия Луи XIII, син на Анри от втората му жена, когото обича като собствено дете.