Идеалното тегло по BG стандартите

1
Добави коментар

То зависи от възрастта, ръста и пола. Защо диетолозите препоръчват да мерим обиколките, а не само килограмите?

Diet

Кое е идеалното тегло? Често то зависи от възрастта, ръста и пола. Широко разпространен е например френският модел за определяне на идеалното тегло – цифрата на сантиметрите минус 110. Или, ако сте високи 170 см, идеалното ви тегло трябва да е 60 кг. При всеки етнос обаче има специфични особености, според които се определя идеалното тегло. Статистиката у нас например показва, че средното тегло на българката е 65 кг.

За определяне на точното тегло диетолозите препоръчват измерване на обиколките, а не на килограмите. Тъй като тлъстините и стегнатите мускули са различно тежки, се получават парадокси.

Таблица на идеалното тегло по българските стандарти.

Дами, които постоянно се занимават със спорт, имат нормална обиколка на талията и ханша, но са тежки на килограми. Причината е в по-плътните им мускули, които са развили по време на тренировките.

В същото време пухкави жени, които никога не са спортували сериозно, изглеждат пълни, имат обиколка на талията над 80 см и на ханша над 120 см, но на тегло са колкото спортуващите дами. Причината: тлъстините са по-големи по обем, но по-леки от стегнатите мускули.

Съществува таблица, която представя идеалното тегло – по българските стандарти. Потърсете своите мерки в нея и вижте препоръчителните килограми за вас. Ще забележите, че посочените килограми се променят с годините, тъй като се забавя метаболизмът: при една и съща калоричност на храните, които поемаме, в по-късна възраст трупаме повече тлъстинки в проблемните зони – корем, ханш, бедра и горната част на ръцете.