Колагенът и вашето здраве, аптеки Оптима

9
Добави коментар

Колагенът лесно може да бъде открит като съставка в любимият ви лосион за тяло или в хранителни добавки във вашата домашна аптечка. А какво всъщност е колагенът и как може да го включите във вашия живот?

Колагенът е най-богатият протеин в нашите тела. Той се среща в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия. Той е „лепилото”, което помага на всички части на тялото да се държат сглобени. Той дава силата и еластичността на кожата ни и помага да се заместят мъртвите кожни клетки.

Естествените производствени процеси на колаген в тялото се забавят с течение на възрастта. Ето защо забелязваме някои неприятни промени, като образуване на бръчки, отпускане на кожата, отслабване на ставния хрущял. Разбира се, има и външни фактори, които оказват влияние върху нивата на колагена и тяхното изчерпване. Такива фактори са консумацията на храни с високо съдържание на захар, тютюнопушенето, прекомерното излагане на слънчева светлина и други.

Какво представлява колагенът и различава ли се от желатина?

Може би ви се е случвало да чуете, че колагенът и желатинът се уеднаквяват. Това се получава поради факта, че желатинът всъщност се получава от колаген – когато колагенът се разгражда, той се превръща в желатин. Чудесен пример за това е костният бульон. Костите съдържат колаген и когато той се сготви на бульон, се разпада до желатин.

С други думи, желатинът притежава същите свойства като колагена, но просто е в различна форма.

Хранителни свойства на колагена

Колко в действителност са здравословни за вас колагенът и желатинът? Отговорът е Много. Желатинът в действителност е една от първите храни, използвани и като медицинско лечение в древен Китай. Желатинът е чудесен за хора с хранителни алергии и чувствителност към храна, помагайки на телата да усвояват по-добре тези храни.

Колагенът е богат на аминокиселини, като аргинин, глутамин, глицин и пролин. Това са аминокиселини, които тялото произвежда само при нормални обстоятелства. Въпреки това, когато сте болни, натоварени, подложени на стрес или други здравословни проблеми, тялото ви не успява само да произведе необходимото количество от тези аминокиселини. Необходимо е те да се набавят от външни източници.

Сами по себе си тези аминокиселини са от изключително голямо значение за вашия организъм. Пролинът и глицинът играят важна роля в осигуряване на нормалното движение на тялото ви. Пролинът е 15% от колагена. Той помага на стените на кръвоносните съдове да се освободят от излишните мазнини в кръвта, а това намалява рисковете от запушване на кръвоносни съдове и от сърдечно-съдови заболявания.

Глицинът също съставлява основна част от колагена. Аминокиселината е отговорна за нормалната функция на клетките, тъй като способства за изграждане на здрави вериги на ДНК. Освен това участва в състава на креатина, който насърчава здравословния растеж на мускулите и стимулира производството на енергия по време на тренировки.