*Заскрежени* стени

102
Добави коментар
lucynda
lucynda

*Заскрежени* стени

25.09.2009 г.

Ако искате да създадете за интериора си лесна декорация, но не искате това да е за сметка на ефекта, защо не опитате да направите „скреж“ върху стените. Тази техника, наречена frottage, е лесна за изпълнение, не изисква специални инструменти, а същевременно крайният резултат може да бъде наистина впечатляващ. Тя включва малко боя и плоска гъвкава повърхност, която да създаде интересен несиметричен ефект върху прясно боядисаната стена.

Крайният резултат зависи от гъстотата на сместа, която нанасяте, от материала, който ще използвате и дори от избраните цветове – ако искате по-голям контраст, изберете контрастиращи цветове (за баса и за топ слой), а ако желаете по-ненатрапчив ефект, спрете се на нюанси на един и същ цвят.

Необходими материали:

* гъвкава повърхност – вестник, опаковъчна хартия, парче найлон и прочее * контейнерче за смесване на боята и гланца * панер за боя * валяк за боядисване * латексова боя в два цвята – за базовия слой (по-светла) и за топ слоя (по-тъмна) * гланц * гумени ръкавици

1. Нанесете гланца

Нанесете основния слой боя върху стената и изчакайте да изсъхне. В контейнерчето изсипете 1 част гланц и 1 част латекс (по-тъмният нюанс), и разбъркайте добре. Излейте една част от гланцовата смес в панерчето за боя и нанесете върху стената с валяк, започвайки от горния ъгъл и обработвайки малки сектори от нея. Всеки сектор трябва да бъде малко по-голям от парчето вестник или хартия, което ще използвате за ефекта.

2. Поставете хартията Поставете гумени ръкавици.. С две ръце хванете двата горни края на парчето вестник или хартия и го поставете върху прясно боядисаната повърхност. Притиснете добре във влажната гланцова смес върху стената, докато хартията залепне добре за повърхността.3. Махнете хартията

Леко захванете крайчетата на хартията и внимателно я издърпайте от стената, така че да не развалите шарката, която тя е оставила върху повърхността. Сгънете я на топка и я изхвърлете.

4. Повторете процедурата

Използвайте същата техника, за да обработите цялата стена, боядисвайки и оформяйки шарка с хартия сектор по сектор. Не обработвайте повече от едно място едновременно, защото гланцът върху стената ще изсъхне. Припокривайте секторите с около 5- 10 мм, за да създадете по-естествен ефект.

Можете да опитате и това…

Вместо вестник или хартия, можете да използвате парче найлон или найлонова торбичка. За по-специфичен ефект можете предварително да нарежете найлона на квадратчета (решетка) с макетно ножче.

Източник: RemodelingCenter.com
Посещения: 7805