Интериори – идеи: Обновяване на кухнята – как да спестим разходи?

1
Добави коментар

Обновяване на кухнята – как да спестим разходи?

Не случайно се казва, че кухнята е сърцето на дома – тя осигурява някои от най-съществените функции в него при това често на ограничена площ. Затова, специално за кухнята, е особено важно да се работи много точно и с добър предварителен план.

1. Изяснете за себе си какво точно искате да постигнете – от какво имате нужда, какви функции ще се изпълняват в нея и в зависимост от това колко работна площ ви е необходима, колко пространство за съхраняване на съдове и продукти, колко човека ще работят в нея и т.н. Кои от уредите ще бъдат сменени и какви нови са необходими.

Направете списък.

2. Приоритетите – изберете кое от изброените  в списъка неща е най-важно за вас и насочете там основната инвестиция. Помислете кое от съществуващата кухня бихте могли да запазите с малко или без никакви промени. Например: ако шкафовете ви са здрави, но не ги харесвате като външен вид, това може да бъде променено лесно само със смяна на лицевата част. А смяната на стария ламинатен плот с плот от естествен или синтетичен камък веднага би създала впечатлението за по-скъпа и елегантна кухня, а освен това е и много по-практичен вариант. Той също така представлява и по-дългосрочна инвестиция. 

От тази гледна точка при определяне на приоритетите си е важно да решите кое е от значение за вас – бързи декоративни промени или качествено обновяване, което би ви осигурило дълготрайно и удобно фукциониране на кухнята без да се налага скоро пак да я обновявате?

3.  Не се страхувайте да комбинирате стари и нови елементи – понякога е възможно с малко обновяване да комбинираме част от старата си кухня с нови допълнителни елементи:

 4. Подобрете ефективността на вашата малка кухня вместо да инвестирате в разширяването й – понякога по-малкото добре организирано пространство е по-удобно за работа от голямата кухня, в която времето за работа се увеличава заради неудобното разпределение.

5. Използвайте помощта на независим професионалист – дизайнер с опит и познания за материалите, цените и новостите, който не е обвързан с конкретен производител. Това ще му позволи да предложи най-качественото конкретно за вашата кухня и в съответствие с бюджета, който сте си определили. Ще ви посъветва при подреждане на приоритетите ви и освен това може да ви предложи по-удобно и ефективно функционално разпределение, което със сигурност ще улесни живота ви, ще ви спести скъпо струващи грешки.

6. Не забравяйте, че кухнята е едно от местата, които изискват много точно планиране и понякога малка грешка може да доведе до невъзможност за инсталиране на някоя част или неудобства. Преди да започнете работа по обновяването е важно да имате точен план за разположение на всички електроуреди, изходи на електроинсталцията, тръбоповода и т.н., а това означава, че трябва да сте си направили точен чертеж с реалните размери, ъгли и чупки по стените.