Китайските инвестиции в имоти

8
Добави коментар
borsi
borsi

Обемът на китайските инвестиции в имоти в САЩ вече надвишава 300 млрд. долара и продължава да се увеличава въпреки икономическата слабост на Китай и засиления валутен контрол. За периода 2010-2015 г. китайски купувачи са придобили жилищни имоти в САЩ на стойност над $ 93 млрд., ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за $ 208 млрд. и бизнес имоти за около $ 17 млрд.

Въпреки големите числа, преките чуждестранни инвестиции от Китай все още са само 10% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции в САЩ, но в сектора на имотите китайските купувачи се очертават като водеща група инвеститори в имоти в страната. Заради ситуацията в Китай се очаква, че интересът към имоти в чужбина от страна на малка група китайски купувачи може да отслабне, но като цяло китайските купувачи на имоти се очаква да продължат да влагат по-големи бюджети в имотни инвестиции в сравнение с останалите международни купувачи на имоти.

Средният бюджет на китайските купувачи на имоти в САЩ достига почти 832 хил. долара през 2015 г. в сравнение с малко под 500 хил. долара на другите международни купувачи на имоти. Една от причините китайците да харчат повече е склонността им към скъпи, луксозни жилища. Затова и те са най-активни на пазара на имоти в Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк. През 2015 г. групата на китайските купувачи на имоти измести канадците като водещи международни клиенти на жилищния пазар в САЩ.