Шекспир на голо в „Сентръл парк“

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕКСПЕРИМЕНТ
Шекспир на голо в „Сентръл парк“
Театрална трупа от Ню Йорк представи една от най-известните пиеси на гениалния драматург „Бурята“ в голо представление с вход свободен

21 Май 2016 23:01
0

принтирай

|

текст

Не знам дали знаете, но законите в Ню Йорк позволяват на жените да се показват голи до кръста на всяко място, където това не е забранено изрично на мъжете.

Равноправие!  Феминизъм…

Но съм сигурна, че не знаете за закона, който позволява нудистка голота на всяко място в Ню Йорк, стига разголването да е в името на изкуството!

Законът направи възможно първото голо изцяло женско представление на шекспировата драма „Бурята“.

11 актриси от  Обществото на ценителите голото девическо тривиално четиво  (The Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society) –  клуб на книгата, който организира сбирки на открито за четене на книги топлес в обществените паркове.

Първото представление се състоя на 19 май от 14.00 ч. в  Summit Rock на Сентръл парк.
 

 

Това е първото театрално приключение на голите членки на клуба.

 

 

 

Защо точно „Бурята“?

Основателката на клуба Алитеа Андрюз обяснява: Първо, пиесата е страхотна, последният романс на Шекспир, магически, приказен, героите са великолепни. И второ: тя се развива изцяло навън, на открито, което е много подходящо да бъде поставена в естествения декор на Сентръл Парк.

В пиесата дрехите притежават магическа сила и променят мислите и намеренията на хората, които позволяват „да бъдат прелъстени от тях“. Но най-важното в текста е, че съдържа важни препратки към нашето време за това какво е прилично и неприлично, за връзката между онова, което наричаме „цивилизовано“ и „нецивилизовано поведение“. И особено за връзката ни с природата, която ни задължава да изследваме темата за свободата на тялото и голото откровение“.

„Посланията на Шекспир не са просто нашето оправдание, за да ходим голи из парка, а отправна точка за нашето послание към хората, че голотата има смисъл и че тя е първата степен на човека към свободата“.

90-минутното представление е напълно безплатно, като актьорите непрекъснато общуват и въвличат в действието публиката, като ги окуражават да се включат в сцените около Скалата в парка.

Някои от сцените позволяват актьорите да играят в облекло, макар и оскъдно, но финалът е изцяло нудистки – всички са както майка ги е родила.

Голотата играе огромна символична роля в представлението и актьорите казват накрая, че те играят в името на „свободата на тялото и на свободното слово на тялото“.