Интернет реклама – Online реклама. Reklama в интернет

1
Добави коментар

За интернет и различните видове онлайн реклама в България

Докато финансовите анализатори и бизнесът са се вторачили в световната икономическа криза, интернет рекламата достига нови върхове. Според годишния доклад на Европейската асоциация за онлайн реклама (EIAA) 70% от европейците са планирали увеличение на своя бюджет за онлайн реклама за 2009г и само 8% са решили, че ще го свият (1). Причините за това вече съм ги споменавала няколко пъти, но все пак говорим за една:

по-добре таргетирана реклама
интерактивна медиа, която подтиква към действие (call to action)
позволява по-бързата организация и реализация на една рекламна кампания, по-ефективно й измерване при по-ниски разходи за потенциален клиент и
позволява на маркетьорите да опознаят отблизо клиентите си, да се “сприятелят” с тях, да бъдат част от обществата им и да получат директна обратна връзка за впечатленията им.
Не случайно анализаторите на eMarketer.com предвиждат рекламните бюджети за онлайн реклама да се увеличат от 12% на 21% до 2014г.

interaktive marketing 2009-2014

Преди няколко дни по повод “Бизнес рекламата в България” обсъждахме с Христо Атанасов – мениджър реклама на Jeff, София различните видове онлайн реклама и до колко ефективни и рентабилни са те и аз обещах да доразвия собственото си виждане по въпроса в отделна статия. Христо, благодаря за вдъхновението!

Най-общо казано онлайн рекламата се дели на два вида – CPM (банер реклама) и CPC (тектова реклама).

Мартин Попов е написал изключителна статия за Основните интернет рекламни модели в България – за любопитните, препоръчвам!!!!

Световните изследвания и анализи обаче доказват, че банер рекламата и текстовата реклама в онлайн пространството са два различни свята, две коренно различни тенденции, при които банерите са по-старото и с намаляваща ефективност поколение – 60% от средствата за онлайн реклама в световен мащаб за 2004г. са използвани за банер-реклама. Към днешна дата това е рекламна стратегия от преди преди повече от 5години!!!! На това аз му казвам преексплоатация.

Можете ли да се сетите поне за 5 фирми, чиито банери сте видели през последните, да речем 3 дни? Аз се сещам за една-евентуално две. Според психолозите ефективността на банер рекламата не се крие в популяризацията на продукта, а в това че кара потребителите да чувстват “по-близка” марката, която вече познават, което обяснява защо я препоръчват при реклама на “импулсни покупки”.

Доколко ефективна е банер реклама и какво внимание й обръщат потребителите оставям да прецените сами.

banner-blindness-examples

Забелязвате ли очертаните в жълто полета, които никой не забелязва? Е, това са банерите:-)

Бъдещето принадлежи на онлайн контекстуалната реклама и онлайн PR-а – професионално изграденият корпоративен блог и адекватното присъствие в социалните мрежи.

Традиционното уеб присъствие губи позиции. Традиционната структура за изграждането на фирмен уеб сайт не е най-удачният вариант за бизнеса! Тенденциите сочат, че структурите на онлайн потребителите стават линейни, хората в бизнеса започват да разбират и да се занимават с все повече дейности и да са достъпни за своите клиенти 24 часа в денонощието,7 дни в седмицата.

Това прави правилата на играта различни. Клиентите очакват не само ползи от продуктите, но и доводи защо да изберат конкретният продукт. Самото присъствие вече не е достатъчно, клиентите търсят СЪДЪРЖАНИЕТО, дизайнът, технологията. Конкуренцията се развива и клиентите биват облъчвани хиляди пъти дневно от всевъзможни рекламни послания – на улицата, на работа, в къщи, по радиото, телевизията, интернет – десетки хиляди пъти годишно. Това ги прави апартични. Спам писмата, pop-up рекламите и постепено банерите са изгубили позиции. Единственият начин за позиционирането на един продукт в съзнанието на потребителите е позволението на същите тези потребители да бъдат облъчвани с информация.Клиентите сами трябва да пожелаят да получават информация, за да има смисъл от изпращането й. Бутонът Del е за съжаленние само на клик разстояние.

Навлизаме в ерата на permission marketing, където клиентите са “Богове” и всичко се върти около това те да се чувстват добре и да бъдат обслужени техните интереси.

Не става дума за лоялност, а за пристрастяване към продуктите, за да не спечелят конкурентите.Става дума за това – клиентите сами да пожелаят да получават информация, независимо дали става дума за е-месечни бюлетини, регистрация за обучение или участие в проучване като им бъдат предоставени безплатни ползи от това, за да бъдат подтикнати да го направят.
Третият изключително силен коз, който печели все повече позиции е персонификация на комуникацията с клиентите.Клиентите обичат да бъдат глезени и да се чувстват като единствени и незаменими, те искат да имат непосредствена комуникация с търговците, за да са спокойни, че има кой да отговори на желанията им. Това налага използванетоа различни персонажи, които да бъдат това лице – “говорителя” на фирмата. Ако трябва да излюстрирам с пример – сещате ли се за роботчето на Техномаркет и кучето на Германос, рибката на 2bе? Ето това е лицето на фирмата. Персонажите помагат за визуализацията на фирмата и от там за по-доброто й позициониране в съзнанието на потребителите.

Искам да завърша с едно изследване отново на eMarketer за това каква е фактическата промяна в настроенията и начините на използване на онлайн маркетинга се наблюдава в сферата на малкия бизнес през 2009г.

 

Интернет реклама