Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

Днес, 24 май, отбелязваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отдаваме почит на делото на солунските братя Свети Свети…

Днес, 24 май, отбелязваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отдаваме почит на делото на солунските братя Свети Свети Кирил и Методий. Те създават първата славянска писменост- глаголицата и превеждат богослужебните книги на славянски език.

Празникът на буквите, както често е наричан 24-ти май, е един от най-старите празници в българската история. Сведенията за честванията му датират от преди 162 години. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост.

През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих „Върви, народе възродени“.  Няколко години по-късно Панайот Пипков създава музиката към химна.

Само няколко години по-късно един от учениците на светите братя- Климент Охридски създава кирилицата, на която пишем днес. Според най-популярната хипотеза той я нарича на своя учител-Константин- Кирил Философ.

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много не славянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците – общо приблизително около 200 милиона души.

Ако материала Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Тагове празник | писменост | Св. Св. Кирил и Методий

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!