9 храни за стимулиране на мозъка

13
Добави коментар

Кулинария

Включете тези храни в менюто си и ще се почувствате по-активни и енергични.  

Рибата и морските дарове засилват енергичността

Чувствате ли се депресирани? Рибата и морските дарове ще ви помогнат да подобрите паметта и настроението си. Няма по-добро средство за борба с депресията, тъй като тези храни съдържат омега 3, което предотвратява образуването на възпалителни съединения в мозъка.  

Яжте повече кисело мляко

Дефицитът на витамин В12 може да доведе до загуба на паметта, включително деменция. Също така причинява умора и липса на концентрация. Недостигът на този витамин може да възникне във всяка възраст. Така че, ако сте твърде разсеяни и не можете да се концентрирате, знаете възможната причина.  

Боровинките подмладяват мозъка

Боровинките са станали популярни като мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, които причиняват стареенето. В допълнение, боровинките и ягодите съдържат съединения, които засилват мозъка, което помага за обучението, паметта и профилактика на заболявания като болестта на Алцхаймер. Една или две чаши плодове са достатъчни, за да се поддържа мозъка млад и активен.  

Зърнени храни с мляко подобряват настроението

Не е тайна, че закуската е изключително важна, но знаете ли че купа зърнена храна с мляко може да подобри настроението ви? Оказа се, че зърнените растения набавят витамин D, хранително вещество, което има важна роля в регулирането на настроението и облекчава състоянието на депресия.  

Активни с банани

Бананите са отличен източник на витамин В6, който помага на мозъчната активност и забавя когнитивения упадък. При хората с недостиг на витамин B6 е възможно да има трудности с мисленето. Един банан на ден осигурява една трета от препоръчваната доза (2 мг дневно), витамин В6. Леблебията и овесът също съдържат този витамин.  

Шоколадът подобрява кръвообращението

Една чаша шоколад на ден стимулира притока на кръв към мозъка, което подобрява паметта и предпазва от инсулт.  

Къри: мозъчен стимулант

Кърито действа като антиоксидант и противовъзпалително средство и подобрява когнитивното функциониране на мозъка, включително и при хора болни от Алцхаймер. Едно проучване е установило, че кърито предотвратява заболявания на нервната система. Въпреки че никой не знае каква е точната дозировка, използвайте го като подправка в храната.  

Червеното месо и бобът подобряват рефлексите

Червеното месо и бобът са отличен източник на желязо, което предотвратява анемията, подобрява рефлексите, вниманието и паметта. Консултирайте се с вашия лекар, ако имате нужда от добавка на желязо. Жените с обилна менструация или хората, подложени на вегетариански диети има вероятност да имат недостиг на желязо.

 

Пълнозърнестите храни укрепват мозъка

Мозъкът е орган, който се нуждае от енергия, нуждае се захар. В действителност, не може да функционира без захар. Поради това, експертите смятат, че диетите, които изключват въглехидратни са нездравословни, тъй като хората могат да страдат от нарушения на паметта. Трябва само да изберете по какъв начин да се снабдявате с въглехидрати. Пълнозърнестите храни като овес, жито и кафяв ориз запазват нивата на глюкозата стабилна. Препоръчва се ежедневната консумация на пълнозърнести храни да бъде около 250 грама.

Много често сме толкова заети с работа и задължения, че не ни остава време за&nbspповече