Уеб дизайн

1
Добави коментар

10 грешки във визуалния дизайн. Правилното форматиране на съдържанието е от решаващо значение за ефективността на един уеб сайт. Статистиката сочи, че потребителят се нуждае от 2 до 4 сек., за да прецени дали да страницата му е от полза (или я затваря). Предлагаме Ви списък с често срещани грешки при визуалното оформлението на уеб страници.10 грешки във визуалния дизайн

10 грешки във визуалния дизайн

 #1. Използване на неподходящ шрифт

Пример за ползване на „пъстър“ шрифт

Пример за ползване на „пъстър“ шрифт

Пъстрите и интересни шрифтове не бива да се ползват за визуализиране на основния текст, защото съдържанието става трудно четимо. За тази цел е добре, да бъдат използвани шрифтове, които са лесни за разчитане. Друга често допускана грешка е употребата на нестандартни шрифтове. Когато потребителят чете даден текст с неподходящ шрифт, вниманието му се отклонява към неподходящи въпроси: „защо шрифта в този сайт е толкова нечетим?” За съжаление това кара хората да не са доволни и да затварят сайта. За тази цел се използват шрифтове като Arial, Helvetica, Verdana, Georgia, или Times New Roman, които са стандартни и присъстват в библиотеките на повечето компютри.

#2. Без снимка, само текст

Без снимка, само текст. Скука!

Без снимка, само текст. Скука!

Когато хората видят само текст без изображения в дадена статия, напускат сайта веднага, защото им се струва отегчителен. Това е интернет а не книга. Ако не знаете какво изображение да поставите, просто добавете някаква картинка, свързана с публикацията. Не оставяйте текстовата информация сама.

#3. Без параграф в дълги статии

Употребата на параграфи при дълги текстове.

Употребата на параграфи при дълги текстове.

Употребата на параграфи е задължителна при сериозни публикации с повече думи. Тяхната роля е да разчупят монотонността на безкрайните текстови пасажи и да подчертаят различните гледни точки. Представете си че четете повече от 500 думи в статия без параграф. Това е объркващо, нали? Няколко изречения разделени с параграф биха били далеч по-лесни за четене.

#4. Много малък размер на шрифта

Малкият размер на шрифта пречи на добрата четимост

Малкият размер на шрифта пречи на добрата четимост

В голям брой сайтове, шрифтът е много малък. Това е лошо! Текстовата информация трябва да е най-малко 12pt за да бъде лесно разчетена от всеки.

#5. Използване на Flash

Ползвайте флаш умерено и по предназначение

Ползвайте флаш умерено и по предназначение

Почти всяко използване на Flash забавя вашето визуално възприятие. За съжаление използването му прави сайта по-бавен за отваряне и създава предпоставки новите посетители да затворят страницата преди да се е заредила напълно. Последните тенденции са в изключителен ущърб на Flash и потребителите проявяват все по-малък толеранс към иновативната технология на Adobe.

#6. Текст над цветен фон

Текст над цветен фон

Текст над цветен фон

Повечето добри сайтове използват обикновен неутрален фон за подобряване на четивността. Използването на шарен фон е неправилно. Той натоварва излишно читателя, който се уморява от четенето на статията, защото цветът на текста и изображението за фон не са добре съчетани! Сайтът трябва да е със семпъл фон и изображение поставено на отделно място, където няма текст.

#7. Твърде много реклама

 Твърде много реклама

Твърде много реклама

Виждали ли сте интернет страница пълна с банер реклами и Google Аdsense? Сигурен съм, че моментално ще напуснете този сайт и което е още по-лошо, веднага ще отворите друг. Никога една реклама не трябва да бъде приоритет. Добрият сайт винаги има място за реклама, която се визуализира дискретно, различава се от основното съдържание на страницата и не привлича излишно внимание.

#8. Нежелани Pop Ups (изскачащи прозорци)

Нежелани Pop Ups са сериозен дразнител

Нежелани Pop Ups са сериозен дразнител

Изскачащите прозорци често се отварят, щом посетите даден уеб сайт, и обикновено са създадени от рекламодателите. Те са много неприятни и като цяло дразнят читателя.

#9. Прекалено дълги статии

Прекалено дълги статии

Прекалено дълги статии

Дългите статии отнемат значително време за писане, като същевременно пораждат у читателя усещане за досада по време на четене. Добре оформената статия е желателно да бъде с не повече от 700 думи и възможно по-богат набор от изображения. Ако стане прекалено дълга, може да се обмисли нейното разделяне на две или повече взаимно свързани публикации. Статията трябва да е неутрална с прости думи, за да е разбираема за обикновения потребител.

#10. Лошо форматирани връзки

Разликата между добре и лошо форматирани връзки

Разликата между добре и лошо форматирани връзки

Хиперлинковете са препратки към вътрешни страници от същия сайт или към други сайтове. Цветните линкове помагат на читателя да определи къде има връзки и кои от тях е посетил.