Тенденции 2016 при Сватбената мода

3
Добави коментар

Тенденции 2016 при Сватбената мода

* Представяне на сватбена колекция „Силует“ на
дизайнера Христо Чучев
* Лице на колекцията е певицата и актриса Марина Кискинова

Силвия Тодорова

По време на пресконференция на 17.05.2016 г., в Пресклуб БТА, дизайнерът Христо Чучев представи най-новата си бутикова сватбена колекция „Силует“ и направи специална демонстрация на ръчна работа с дантели. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков. 
Дизайнерът Христо Чучев, който твори основно официални и сватбени облекла, залага изключително и предимно на ръчната работа при изработването на облеклата.

Той демонстрира как се оформят композициите на дантелите върху рокля в процес на изработка. За целта дизайнерът използва френска кордоне дантела, както и израелски, и ливански дантели, за които е характерна специфична симетрия в разпределението на мотивите. Симетрията на различни издължени фигури (но не флорални) се пренася върху самите рокли, където могат да се видят и различни ефектни асиметрични дизайнерски решения.

Колекция „Силует“ е вдъхновена от красотата на женската фигура, излъчва аристократизъм и хармония. Силуетът на роклите подчертава женствеността. Използваните материи в колекцията са различни видове дантела от най-висок клас – италианска, английска, френска кордоне дантела, френски тюл в телесен цвят, коприна, креп жоржет, шифон, сатен, както и израелски и ливански дантели с ефектни симетрични орнаменти.

Предпочитанията на Христо Чучев са към по-меките, топли нежни цветове – айвъри и екрю. Дължините на роклите са до земята, като обемите са ефирни и олекотени. При кройките акценти са дълбоко изрязаните гърбове, отворените, елегантно оформени деколтета, както и дългите ръкави с инкрустации на дантели и камъни по тях.

Богатата и красива украса върху роклите включва: фини кристали, камъни „Сваровски“, перли, пайети, щраусови пера тип „марабу“, мъниста, сатенени копчета,  апликации от 3D цветя и др.

Допълнение и едновременно акцент в част от моделите са красивите воали, като в колекцията „Силует“ дизайнерът Христо Чучев, залага предимно на испанския тип воал, който няма прехвърляне отпред и забулване, а пада елегантно по гърба на роклята. Стилни шлейфове са елегантен завършек  на част от роклите, сред които има и такива с оригинална препратка към римския стил. Лице на колекцията е певицата и актриса Марина Кискинова.

Според световните тенденции булчинските рокли за сезона изобилстват от модерни детайли – пера, дълбоки деколтета, 3D флорални мотиви. Пробивайки си път през консервативните кройки, дизайнерите предлагат нови стилове, които съчетават класическите, роматични кройки с модерно излъчване. Много от новите детайли са насочени към създаването на допълнителни слоеве, които увеличават размера на роклите, например флорални дантелени триизмерни апликации, които буквално изглеждат като изскачащи от роклята цветя. Други модели  експериментират с отвесни поли, които създават илюзия за корсажи.

Дизайнерите все повече залагат на секси външен вид с дълбоки деколтета и цепки, акцентирайки върху женствените форми. Дори по-необичайни модели за сватбата, като дамски панталон в комбинация с корсет или гащеризон, носят усещането за чувственост.

Ръчно бродираната дантела е една от най-актуалните техники за сезона, заедно с триизмерните флорални мотиви. Тя може да се види в колекцията на „Каролина Ерера“, както и при „Оскар де ла Рента“. Разгледана по нов начин, дантелата едва докосва тялото, като придава на булката аеродинамичен силует с отличитен стил.

Интригуващи и желани са дантелените апликации, които прикриват само отделни места от тялото, създавайки усещане за романтика и  сексапил. Не на последно място, моделите съчетават меки детайли, които създават допълнително движение и флуидност. Перата могат да бъдат открити върху много от роклите, независимо дали са около ръбовете, под пеплума или в талията за допълнителна украса. Къдрите се завръщат, замествайки част от брокатите и флоралните мотиви. В долната част на роклите се забелязват и надиплени пластове тюл, коприна и органза, създавайки красив, обемен финал на много от колекциите. Модерни са и силуети тип русалка с изчистено деколте около бюста и пера в долната част. Не липсват и модели с дължина до коляното в А линия. Актуален е цветът пудра в допълнение с малки цветчета, който стои много нежно и се различава от класическото бяло.

ОПИСАНИЕ НА МОДЕЛИТЕ В КОЛЕКЦИЯ „СИЛУЕТ“:

Модел  „Илейн“ – Марина Кискинова – лице на колекцията
Класически женствен силует, подчертаващ фигурата. Роклята е изработена от френски кордоне дантели и ръчно нашити безцветни проблясващи на светлина мъниста, монтирани върху ефектна мрежеста основа. Дизайнът е допълнен от меко падащ шлейф.

Модел „Ирра“ – Диана Иванчева
Елегантна рокля, следваща извивките на женското тяло. Акцент са прозрачни фигури, които загатват бедрата и приковават погледите. Основата е от качествен креп и добавена дантела, описващи идеална симетрия.

Модел „Идалия“ –  Диана Иванчева
Дизайнът е смел и провокативен. Използвани са няколко вида нашити дантели и щраусови пера тип марабу. Богато декориран с перли детайл, красиво оформя линията на деколтето и гърба. Изключително женствен и пищен откъм материали модел, който хармонично съчетава комбинацията от пайети, перли, дантели и пера.

Модел „Изабела“ – Ади Атанасова
Кройката подчертава фигурата, а съчетанието на три вида ръчно монтирани дантели,  предава плътност и акцент на роклята . Ръкавите са еластични, описващи ръцете и рамената . Красотата от деколтето преминава през рамената и оформя нежен  V – образен гръб, удължавайки визуално линията на модела.

Модел „Илона“ – Ади Атанасова
Ефирна олекотена рокля, изработена от фин френски тюл , подплатена с креп . Прозрачна горна част от израелска памучна дантела, нашита с перли . Разкроените в долната си част ръкави, придават аристократичен завършек.

Модел  „Изидор“ – Боряна Милчева
Роклята е изработена от френска кордоне и памучни дизайнерски дантели, нашити с перли и ръчно монтирани върху мек телесен тюл. Дантелите очертават симетрични фигури върху елегантния силует, логично завършен от стилен шлейф.

Модел    „Ивиана“ – Боряна Милчева
Дизайнът съчетава вталена, ръчно декорирана с дантела горна част и свободно падаща пола от мек шифон с 3D цветя. Нежните цветя в бяло и деликатно прасковено, „падат“ пищно по цялата дължина на полата, оформена в приказен флорален шлейф.

Модел “ Ивет“ – Моника Манолова
Изработена от прозрачна горна част с ръчно монтирани елементи от френска кордоне дантела, нашита с фини кристали. Полата е от олекотени материи с добавени мотиви от дантела. Талията е подчертана от колан с ръчно нашит елемент.

Модел „Ирен“ – Моника Манолова
Елегантна рокля , изработена от френска и английска памучна дантела в комбинация с мек ефирен тюл . Линията на деколтето е подчертана с английска дантела и декорирана с камъни Сваровски.  Акцент на  гърба са монтирани елементи от дантела върху телесен тюл, а облечените сатенени копчета допълват визията на роклята.

Модел „Имани“ – Лилия Петрова
Изработена от шифон, в съчетание с френска кордоне дантела. С прозрачна горна част и ефектна пола със свободно падащи елементи, оформящи нежни „люлки“ в римски стил.

Модел “ Инес“ – Лилия Петрова
Роклята е с удължена горна част и богата пола . Горната част е изработена от еластичен памучен сатен, покрит с памучна дантела. Деколтето е апликирано с 3D дантела, кантирано с ръчно нашити  кристали Сваровски  и перли върху тясна ивица дантела.

Снимки:
1.
Христо Чучев с манекените, които представиха част от моделите
2.
Христо Чучев и проф. Любомир Стойков с манекените, които представиха част от моделите
3-4.
Демонстрация на ръчна работа с дантели
5. Христо Чучев с манекените, които представиха част от моделите.
6. Христо Чучев и проф. Любомир Стойков
7. Христо Чучев, проф. Любомир Стойков с един от моделите в колекцията
8. Марина Кискинова – лице на колекция „Силует“ с модел „Илейн“
9. Диана Иванчева представя модел „Ирра“.
10. Диана Иванчева представя модел „Идалия“.
11. Ади Атанасова представя модел „Изабела“ (вляво) и модел „Илона“ (вдясно).
12. Боряна Милчева представя модел „Изидор“ (вляво) и модел „Ивиана“ (вдясно).
13. Моника Манолова представя модел „Ивет“.
14. Моника Манолова представя модел „Ирен“.
15. Лилия Петрова представя модел „Имани“.
16. Лилия Петрова представя модел „Инес“.
Фото: © Хайлайф