Черна гора привлича купувачи на скъпи имоти

8
Добави коментар
borsi
borsi

Черна гора привлича купувачи на скъпи имоти

Черна гора привлича все повече купувачи на луксозни имоти

Строителни компании и купувачи на имоти все повече се насочват към малките крайбрежни градчета, където има и достатъчно пристанища, които могат да приютят стотиците луксозни яхти. Само 10 години след обявяването на независимост на на най-малката държава на Балканския полуостров, тя вече успешно привлича широк микс от международни купувачи на имоти. 

Първата вълна чуждестранни купувачи на имоти в страната бе след края на балканските войни през 90-те години на миналия век, като инвеститорите в имоти дойдоха главно през 2005 и 2006 г. До 2008 г. цените на имотите по крайбрежието претърпяха рязък ръст, а след което заради кризата цените спаднаха (начин на противодействие при спад в цените на имотите), но в момента се наблюдава стабилизиране на цените на имотите, което доведе втора вълна от инвеститори в имоти. Которският залив е своеобразен “златен триъгълник“ за скъпи имоти, на строителните компании. 

Porto Montenegro е проект на канадският основател на миннодобивната компания Barrick Gold. През 2007 г. той и група инвеститори в имотния сектор платиха $ 26 млн. за 99-годишна концесия. С подкрепата на консорциум, в който се включиха руският милиардер Олег Дерипаска, фамилия Ротшилд и председателят на борда на директорите на LVMH Бернар Арно, Мънк (Barrick Gold) превърна мястото в луксозен комплекс от магазини, ресторанти и международно училище. Досега в комплекса в близост до яхтеното пристанище са построени и продадени 220 апартамента. Още 64 жилища са в процес на строителство. Цените започват от малко под 448 хил. евро за апартамент с 1 спалня до 3.8 млн. евро за апартамент с 3 спални. Investment Corporation of Dubai (Държавният инвестиционен фонд на Дубай), придоби пък Porto Montenegro, една от най-луксозните марини в района, която може да подслони стотици суперяхти. 

Kerzner International Holdings (Южна Африка) започна работа по комплекс в град Кумбор. Qatari Diar работи по проект със 140 нови имота, NorthStar компания, която се ползва от подкрепата на европейски и близкоизточен капитал, също инвестира в мащабен жилищен комплекс в района, а проектът на Orascom Development Holding на стойност 1.08 млрд. евро вече посреща първите си обитатели.