Мисия: „Иди, учи и се върни“

1
Добави коментар

Сдружение „Тук-там“ учреди стипендиантски фонд в подкрепа на студенти в чужбина, мотивирани да работят у нас.

Екипът на „Тук-там“ вярва, че промяната в България е възможна с общите усилия на всички млади хора. От ляво на дясно: Мариела Станулова, Мила Натудова, Георги Пенчев, Христо Бояджиев и Юлия Георгиева. Снимки: „Тук-там“.

Боряна Антимова

„Иди, учи и се върни“ – така са нарекли новоучредения си стипендиантски фонд младите родолюбиви българи от сдружение „Тук-там“. Фондът е създаден с идеята да подкрепя млади мотивирани наши сънародници, които искат да продължат образованието си в чужд университет и след това да се върнат да работят в България.

Освен финансовата подкрепа и възможността да получат образование в чуждестранен университет, одобрените кандидати ще бъдат подкрепяни от „Тук-Там“ в бъдещото им професионално развитие, ще бъдат популяризирани сред контактите на организацията и ще станат част от общността на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.

През 2016/2017 г. в пилотната фаза на проекта”Иди, учи и се върни” организацията ще даде две стипендии на обща стойност 10 хиляди лева за образователна степен магистър. Крайният срок за кандидатстване е 17 юни, а пълните условия могат да се видят на страницата на фонда и на фейсбук страницата на „Тук-там“.

Средствата за стипендията са събрани от индивидуални дарители, сред които са изпълнителни директори на някои от най-големите компании в България. Посолството на САЩ в София пък подкрепя финансово комуникационната кампания на фонда. Ако проектът бъде успешен в пилотната си фаза, от „Тук-там“ планират да увеличават броя на стипендиантите с всяко следващо издание.

„Тук-там“ – социалната среда на младите българи зад граница

От 8 години години „Тук-там“, сдружението на младите българи с опит и образование в чужбина, които вярват в България, събира около себе си общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи млади сънародници с опит от цял свят.

Сдружението насърчава млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставя информация и възможности за обучение зад граница. То развива общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.

Чрез своите представителства в чужбина българските общности около „Тук-там“ в Лондон, Копенхаген, Ню Йорк, Берлин и Брюксел организират проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост.

„Тук-там“ създава социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помага да се адаптират и изградят социална и професионална среда, да открият своята кариера в България и ги мотивира да останат.

„Вярваме, че положителната промяна в България зависи от нас самите и можем да я постигнем, като почерпим опит от чужбина“, каза пред „Икар Прес“ Пламена Тодорова, член на Борда на „Тук-там“. – Създадохме фонда в унисон с визията на организацията ни да направим България едно още по-хубаво място за живеене.“

Да носиш искрата на промяната

„Много е важно хората, които ще изберем да бъдат финансирани от фонда „Иди, учи и се върни“, да са участвали като доброволци за различни каузи, да са мотивирани, да покажат характер. Затова на втория кръг в кратко видео за минутка-две ще трябва да разкажат как виждат бъдещето си в България, след като учат навън и се върнат. Искаме да видим в тези хора искрата“, уточнява младата дама.

„Младите българи, на които предстои да извървят този път, не знаят, че притежават всичко необходимо вътре в себе си – коментира Пламена, която също е живяла и учила в чужбина и се е върнала. – Ние, българите сме страхотни хора и имаме от всичко по много – и наследство, и култура, и умения, и знания, и таланти в много по-висок процент в сравнение с други нации. Но тъй като се фокусираме прекалено много върху негативните неща, не може да видим хубавото и не го ценим. Трябва да се промени този фокус върху негативното. Все повече млади хора се връщат, работят, развиват проекти. Вижте какво става в София, та това е супер европейски град! Когато започнем да ценим това, което имаме, ще започнем да го комуникираме адекватно с външния свят. И аз изключително много вярвам в личния пример!“, казва Пламена.

Другото, с което трябва да се простят българите според Пламена, е навикът да се говори много, без да се върши работа. „И тъй като вярвам силно в личния пример, в един момент си казах, ето, има толкова много неща, които не ми харесват в България – запрятам ръкави и отивам и работя по тях“, коментира младата дама.

Ученето в чужбина изгражда характера

Когато учат в други страни, българите не само усвояват професионалните умения и знанията от университета, а живеят в една друга културна среда, което е много важно, подчертава младата дама.

„Известно е, че културата е контекстът, почвата, върху която всички ние или израстваме и цъфтим, или увяхваме. Хубаво е човек да се докосне до една друга култура, да види един различен начин на правене на нещата, и да пренесе у нас само това, което му харесва. Така се случва процесът на обогатяване.

От Дания, където следвах, взех много неща, които ми харесват, например липсата на йерархия. Влизаш в една фирма и всички врати на шефовете са отворени. Когато има проблем, всички сядат около една кръгла маса и го решават заедно. А когато работим заедно за нещо, ние заедно създаваме по-хубавия свят. Ние, българите, сме прекалено големи индивидуалисти и сме възпитавани да мислим, че трябва да успяваме сами. Не, успехът е групово усилие“, коментира Пламена.

„Ученето сред чужда културна среда възпитава и нагласи за работа в екип от хора от различни националности, с различни култури и навици. Този неформален начин също обогатява много, защото виждаш много работещи позитивни модели, от които можеш да вземеш най-добрите“, допълва дамата.

Приятелите й, които са учили в чужбина, споделят, че много по-ценно им е било да се научат на самодисциплина, на отговорност, на целеустременост и да изградят характер, отколкото самото образование в университета. Защото, погледнато реално, учебното съдържание се събира в 30 до 50 книги за цялото следване. Много по-ценни са дискусиите, взаимодействията с колеги, с професори, с хора, които са успели в живота и като личности, и като изградени характери. „Това, което можеш да вземеш от тях като менторство, вдъхновение и подкрепа, е „валутата“ на Generation Y („Поколението Y“)”, казва Пламена.

„Вдъхновявящо е да правиш нещо смислено за България“ – така Пламена Тодорова обосновава избора си да се върне да работи в родината.

Силата на нейния вдъхновяващ  пример

Самата Пламена е един от тези вдъхновяващи примери, които търси чрез участието си в сдружението „Тук-там“. Завършва магистратура по корпоративни комуникации с профил маркетинг в бизнес училището в Орхус, втория по големина град в Дания. За 8 години в чужбина живее, учи и работи в общо 8 държави на два континента – Холандия, Дания, Испания, Португалия, Словакия, Германия, Шри Ланка и България. Работила е и в 8 много различни индустрии, като най-дълго време се е задържала в областта на предприемачеството и стартъпите.

За Дания заминава с един куфар, без да е прекрачвала преди това дори границата с Румъния. „Да, трудно е в началото, а и после. Отиваш с една култура, знания, умения и навици, които са абсолютно ирелевантни в този друг свят, и се учиш да живееш по друг начин, а това добавя нова перспектива към твоята идентичност и обогатява страшно много“, споделя Пламена.

От 15 години тя се занимава и с доброволчество в Червения кръст, участва и в други организации, като най-ценно е членуването й в AIESEC – най-голямата студентска огранизация в света, която функционира по модела на голяма компания, с основна цел е да развива лидерския потенциал у младите хора.

Пламена споделя, че напоследък се специализира в дигиталния маркетинг и стратегиите и много си обича работата. Миналата година обаче решава да смени света на рисковия капитал с живот в една неправителствена организация – обучителен център за личностно развитие към известната международна фондация „Олде Вехте“.

„Там живях една година и също ми се случиха много страхотни неща. Например успях да свържа дългогодишната си страст да работя за каузи и идеи с професията си. Всъщност реших знанията си от маркетинга да смеся с каузите и да направя бавна трансформация към социално предприемачество. Така си намерих абсолютното призвание“, споделя Пламена.

Тя членува в сдружение „Тук-там“ от 2013 г., когато е част от Копенхагенския екип. На въпроса защо се е върнала в България отговаря: „Първо изпитвах вътрешната нужда да си прекарвам времето тук и, второ, бях в командировка в Българска хранителна банка, тук по стара традиция доброволствах и комуникирах основно с хората от „Тук-там“ в София. Беше страхотно. Казаха ми да кандидатствам за новия борд на сдружението ни, избраха ме и така от декември съм тук. Първото, което ме кара да остана в България, са вдъхновяващите хора, с които работя, и възможността да се разгърна, като правя много смислени неща за страхотната кауза“.

Всички млади завърнали се българи – на едно място

„Мечтата ми е чрез тази статия за ползите от образованието в чужбина заедно с вас да разгърнем кампания. Да отворим диалог и да разкажем историите на хората като мен, които са били в чужбина и са избрали да се върнат в България. Каним всички, които са учили и работили навън и са се върнали, да споделят във фейсбук или инстаграм профилите си свои снимки заедно с личните си истории. Да отговорят на своето голямо „защо?“ – какво ги е подтикнало да се върнат. И да използват хаштага #защосевърнах, за да се съберем всички заедно на едно място. Идеята е тази кампания да стане вирусна и да покажем добрия пример на всички с вдъхновяващите истории на млади българи“, призовава Пламена Тодорова.

Едновременно с това екипът на „Тук-там“ ще публикува в инстаграм канала си снимки и истории на млади успешни българи, с личната им мотивация да се върнат в България, и със същия хаштаг #защосевърнах.

“Искаме да покажем добрите новини – колко много са хората, които се връщат! Защото те наистина са много, уверявам ви! Проблемът е, че тъй като не знаят един за друг, си мислят, че са единици. А нашата сила е в обединението. Ако тия хора се съберат и обединят, нещата коренно ще се променят в България! Усещам как се заражда една нова енергия. Хората тук са мили и добри, но просто са много изстрадали, защото не знаят как по друг начин да живеят. И ако донесем най-доброто от другото ноу-хау и го приложим в нашите условия, България коренно ще се промени“, вярва Пламена Тодорова.

Източник: Littlebg.com

Виж още:

Тук-там – завръщането на красивите умове

Мисия: обратно в България