Гасим цигарите за ден без тютюнев дим

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес отбелязваме Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.  

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г. През 2016-а година, мотото на деня е “Стандартизираните опаковки – нека бъдем готови за тях!”. Изследвания върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите, съобщиха учени.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.  

Световната здравна организация и Европейската комисия продължават да следват всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето; от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения.

Община Бургас и Общински съвет по наркотични вещества съвместно с РЗИ Бургас организират общинска кампания по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим. Тя ще бъде под надслов “Ден на детската активност”. Днес в парк “Минерални Бани” от 11.00 до 13 часа ще се проведе развлекателно-образователни игри с ученици от 5 клас на ОУ “Христо Ботев” кв. Ветрен и ОУ “Иван Вазов” кв. Банево.