В САЩ признаха българския за официален език

1
Добави коментар

Ние българите, винаги сме се гордеели с произхода, езика и страната си, но ето че дойде време да бъдем оценени и по света.

В щата Илинойс (САЩ) българският език е признат за официален. Очаква се и много други щати в САЩ да направят тази крачка, особено след като се разбра, че в област Кук, данъчната администрация, работи успоредно на английски и български език.

Причината за официализирането на езика ни в САЩ е, че там има много български учени и изследователи, които имат нужда да говорят на собствения си език и могат да си позволят „лукса” да го правят. От доста време насам, в източната част на Америка се организират научни конгреси, където официалните езици са именно български и английски.

Австрия също е дала своя принос за разпространяването на кирилицата, официални признавайки я за матуритетна. Това значи, че в австрийските училища, зрелостниците могат да държат матура по български език.

Българският език бързо се разпространява зад граница – категорични са езиковедите. Според тях, българският вече не се говори само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, I и II световна война, а и в много страни от Новия свят.

След проучване на БАН се оказва, че близо 15 млн. души по целия свят говорят нашия език. Към момента населението на България е 7,3 млн. души, но страната ни се е разделила с много наши сънародници, отишли да търсят късмета си в чужбина, което допринася за разпространението на езика ни, а това от своя страна увеличава броят на училищата зад граница, в които се говори и преподава български език.